Koji su najveći uspesi fudbalske reprezentacije Srbije kroz istoriju?

Fudbalska lopta na terenu

Fudbalska reprezentacija Srbije, naslednica bogate fudbalske tradicije bivše Jugoslavije, može se pohvaliti brojnim uspesima na svetskim i evropskim takmičenjima. Od Montevidea 1930. do današnjih dana, srpski fudbaleri ostavljaju dubok trag u svetu fudbala.

Dok čekamo sledeće uspehe naše reprezentacije i pratimo najveće kvote, prisetimo se koji su to najveći uspesi fudbalske reprezentacije Jugoslavije, a potom i Srbije do sada.

Prvi Mundijal i veliki uspeh

Početak istorije srpskog fudbala na svetskoj sceni datira iz 1930. godine kada je Kraljevina Jugoslavija prvi put nastupila na Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje je održano u Urugvaju. Ovaj događaj predstavljao je prekretnicu ne samo za jugoslovenski fudbal, već i za celokupni sport u regionu.

Jugoslavija je na tom prvom Mundijalu postigla istorijski uspeh stigavši do polufinala, što ostaje najbolji plasman te reprezentacije na svetskim prvenstvima do danas. Pod vođstvom legendarnih igrača poput Aleksandra Tirnanića, Moše Marjanovića i Blagoja Vidinića, Jugoslavija je pokazala izuzetan talenat i timski duh.

Polufinalni meč protiv Brazila 1930. godine bio je epski duel koji je privukao pažnju celog fudbalskog sveta. Iako su Jugosloveni poraženi od Brazila sa 6:1, njihov nastup i dostignuće bili su prikazani kao herojski čin i izvor nacionalnog ponosa.

Uspeh na Evropskim prvenstvima

Jugoslavija je imala zapažene rezultate i na Evropskim prvenstvima tokom šezdesetih godina prošlog veka, što je bio period u kojem se cementirala kao jedna od vodećih fudbalskih sila u Evropi.

Evropsko prvenstvo 1960. godine, koje je održano u Francuskoj, predstavljalo je prvo takmičenje ovog formata, tada poznato kao „Kup evropskih nacija“. Jugoslavija je stigla do finala tog prvog EP-a, gde se sastala sa tadašnjim Sovjetskim Savezom. Iako su naši momci pružili snažan otpor, Sovjetski Savez je pobedio rezultatom 2:1 posle produžetaka, čime je Jugoslavija osvojila srebrnu medalju..

Osmamdesetih godina, na Evropskom prvenstvu 1968. godine održanom u Italiji, Jugoslavija je postigla još jedan izuzetan rezultat, stigavši do polufinala. Iako su izgubili od Italije u polufinalu, njihov nastup je potvrdio reputaciju Jugoslavije kao jedne od vodećih fudbalskih sila u Evropi tog vremena.

Srbija u samostalnosti

Srbija je imala pet učešća na Evropskim prvenstvima. Posebno je zapaženo 5. mesto koje je Srbija postigla na Svetskom prvenstvu 1990. godine, održanom u Italiji. Na tom prvenstvu, Srbija je imala impresivne nastupe i uspela da stigne do četvrtfinala. U dramatičnom četvrtfinalnom meču protiv Argentine, meč je završen nerešenim rezultatom, nakon čega su penali odlučili pobednika. Nažalost, Srbija je bila poražena od Argentine nakon lošijeg izvođenja penala.

Fudbalski teren

Omladinski uspesi – U19

Omladinska reprezentacija Srbije postigla je svoj najveći uspeh osvajanjem Evropskog prvenstva do 20 godina u Estoniji 2013. godine. Ovaj turnir predstavljao je vrhunac dugogodišnjeg rada i razvoja mladih fudbalera u Srbiji, a zlato osvojeno u Estoniji bilo je prvo zvanično prvenstvo koje je omladinska reprezentacija Srbije podigla.

Na putu do trofeja, ekipa koju je predvodio Ljubinko Drulović pokazala je izuzetnu igru, talent i taktičku zrelost. U finalnom meču, Srbija je pobedila selekciju Francuske sa 1:0, golom Filipa Đuričića, čime je stavila tačku na sjajno takmičenje i potvrdila svoju dominaciju u Evropi u ovoj starosnoj kategoriji.

U21 uspesi

U21 reprezentacija Jugoslavije, a kasnije Srbije, ostvarila je zapažene uspehe na evropskim prvenstvima, što je dodatno potvrdilo kontinuiranu snagu srpskog fudbala u mlađim kategorijama tokom godina.

Prvi značajan uspeh U21 reprezentacije Jugoslavije došao je 1978. godine kada je osvojila prvenstvo Evrope u ovoj starosnoj kategoriji. Ovaj trijumf je bio presudan u afirmaciji jugoslovenskog fudbala kao ozbiljne sile na evropskoj sceni, dokazavši da je mladim talentima sa ovih prostora moguće dostići vrhunske rezultate.

Nakon raspada Jugoslavije, Srbija je nastavila da gradi na nasleđu jugoslovenskog fudbala. U21 reprezentacija Srbije je postigla dva izuzetna rezultata na Evropskim prvenstvima – srebrne medalje 2004. i 2007. godine

Godine 2004, U21 reprezentacija Srbije je igrala u finalu Evropskog prvenstva protiv Italije. Iako su naši mladi fudbaleri pokazali veliku borbenost, Italija je bila bolja i osvojila je titulu. 

Tri godine kasnije, 2007. godine, Srbija je ponovo stigla do finala, ovoga puta protiv domaćina Holandije. Ovde se mlada reprezentacija Srbije, poznata kao „Orlići“, suočila se sa jakim domaćinom i izgubila sa 4:1. Holanđani su dominirali tokom meča, pokazavši svoju kvalitetnu igru i efikasnost pred golom.

Među najvažnijim igračima te generacije bili su Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov, Zoran Tošić, Duško Tošić, Boško Janković, Stefan Babović, Nikola Drinčić i mnogi drugi. 

Na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina 2015. godine, održanom u Novom Zelandu, mlada fudbalska reprezentacija Srbije postigla je najveći uspeh u istoriji srpskog reprezentativnog fudbala. Ova generacija „Orlića“ je na impresivan način osvojila titulu šampiona, pobedivši u finalu selekciju Brazila rezultatom 2:1.

Nakon osvajanja prvog mesta u grupnoj fazi takmičenja, Srbija je u nokaut fazi najpre savladala Mađarsku, a potom se suočila sa SAD-om u četvrtfinalu, gde je pobedu izborila posle izvođenja penala. U polufinalu su se sastali sa selekcijom Malija i trijumfovali rezultatom 2:1, čime su se plasirali u finale, a zatim osvojili zlatnu medalju.

Od Montevidea do današnjih dana, srpski fudbaleri nastavljaju da inspirišu i stvaraju nove legende, čuvajući tako nasleđe i ponos svoje zemlje na međunarodnoj fudbalskoj sceni.

Оставите одговор