Kako da u dvorištu napravite prostor u kojem će vaša deca moći da igraju fudbal?

Priprema dvorišta za prostor u kojem će deca moći slobodno da igraju fudbal ključan je korak ka stvaranju sigurnog i zabavnog okruženja, a i lepih uspomena koje će ih pratiti tokom života.

Ukoliko i vi imate veliko dvorište čiji potencijal niste iskoristili, nastavite da čitate kako biste otkrili kako da stvorite idealan prostor za svoje mališane i njihove drugare.

Prvi korak je priprema dvorišta

Prvi korak u pripremi dvorišta je priprema terena za igru. To uključuje košenje trave bilo kosilicom ili alatima kao što su Stihl trimeri za košenje trave, uklanjanje korova i nivelisanje terena kako bi se obezbedila ravna i stabilna površina za igru.

Redovno održavanje trave je neophodno, a i smanjuje rizik od povreda prilikom igre.

Obeležavanje granica terena

Obeležavanje granica terena je važan korak kako bi se jasno definisao prostor za igru. To može uključivati postavljanje fizičkih granica poput ograde ili postavljanje privremenih oznaka poput konopaca ili šarenih traka.

Jasno obeležene granice terena pomažu deci da znaju gde se nalazi prostor za igru i smanjuju rizik od povreda usled slučajnog izlaska iz igre.

Podloga za igru

Odabir odgovarajuće podloge za igru može doprineti udobnosti i sigurnosti dece tokom igre. Trava je najčešća podloga za igru fudbala, ali možete razmotriti i druge opcije poput veštačke trave ili specijalnih podloga od gume koje pružaju dodatni amortizam i zaštitu od povreda, naročito ukoliko imate malu decu.

Tradicionalna trava je prva asocijacija kada je reč o podlozi za igru fudbala. Prirodna trava pruža autentično iskustvo igre, međutim, održavanje prirodne trave može zahtevati redovno košenje, zalivanje i tretiranje pesticidima kako bi se ostala u odličnom stanju.

Veštačka trava sve više postaje popularna opcija za podlogu za fudbalski teren u dvorištu. Veštačka trava pruža konzistentnu površinu koja je otporna i zahteva minimalno održavanje. Ova vrsta podloge omogućava deci da igraju fudbal na travi tokom cele godine, bez obzira na vremenske uslove, i pruža sigurnu i udobnu površinu za igru.

Izbor odgovarajuće opreme

Izbor odgovarajuće opreme ključan je faktor u stvaranju prostora za igru fudbala. To uključuje izbor odgovarajuće veličine golova, lopte i drugih rekvizita potrebnih za igru. Golovi treba da budu stabilni i sigurni, a lopte treba da budu prilagođene uzrastu dece i uslovima igre.

Bezbednost na prvom mestu

Bezbednost je prioritet prilikom stvaranja prostora za igru fudbala u dvorištu. Ovo uključuje redovno održavanje opreme, proveru sigurnosti golova i redovno čišćenje terena od opasnih predmeta poput kamenja i smeća koje vetar može da nanese. 

Golovi mogu biti potencijalno opasni ako nisu pravilno postavljeni ili održavani. Proverite stabilnost golova i uverite se da su pravilno postavljeni na terenu kako bi se izbegle nezgode uzrokovane prevrtanjem ili padom golova. 

Takođe je važno osigurati da su mreže na golovima čvrsto pričvršćene kako bi sprečili da vaša deca potencijalno zapetljaju prste ili noge.

Na kraju, važno je obezbediti i adekvatnu zaštitu od sunca. Na primer, jedan deo dvorišta možete prekriti tendon ili suncabranom, kako bi vaša deca mogla da odmore u toku igre i sklone sa sa sunca, te hidriraju se tokom vrelih letnjih dana.

Uklanjanje prepreka

Prepreke poput kamenja, grana ili drugih nepoželjnih objekata treba ukloniti sa terena kako bi se smanjio rizik od povreda tokom igre. Redovno čišćenje terena i održavanje prostora u dvorištu pomažu u očuvanju sigurnosti i udobnosti dece tokom igre.

Redovno održavanje terena i čistoće dvorišta važno je kako bi prostor za igru bio bezbedan i prijatan za decu. To uključuje održavanje terena urednim i redovno održavanje opreme kako bi se sprečile povrede, ali i produžio vek trajanja opreme.

Stvaranje prostora za publiku

Osim prostora za igru, možete razmotriti i stvaranje prostora za publiku kako be se vaša deca osećala kao prave male fudbalske zvezde dok igraju utakmice na kojima navijate za njih, na taj način ih i motivišete da se bave fizičkom aktivnošću. To može uključivati postavljanje klupa ili stolica duž ivica terena, kao i postavljanje tende ili kutka sa osveženjem.

Uključite decu u proces

Konačno, važno je uključiti decu u proces uređenja prostora za igru fudbala. Pitajte ih za mišljenje o tome kako bi voleli da izgleda teren i koju opremu bi želeli da imaju. Da li bi pored fudbalskog terena želeli da imaju još neke stvari poput ljuljaške, tobogana ili trampoline ili terena za neku drugu igru.

Ovo ne samo što će ih učiniti srećnijim i zadovoljnijim, već će im omogućiti i da se osećaju odgovornim za prostor u kojem igraju.

Možete postaviti i određena pravila kojih treba da se pridržavaju, poput toga da treba da brinu o svojoj opremi i vraćaju je na svoje mesto ili da održavaju prostor urednim i čistim.

Stvaranje prostora za igru fudbala u dvorištu zahteva pažljivo planiranje i pripremu kako bi se obezbedila sigurna i zabavna okolina za decu. Prateći ove korake i uzimajući u obzir bezbednost i želje svoje dece, možete stvoriti prostor u kojem će vaša deca moći slobodno da uživaju u svom omiljenom sportu.

Оставите одговор