TOP 5 destinacija za vikend putovanje

Godišnji odmor svi rado čekamo. Ali dok on ne dođe, preostaje nam da vikend iskoristimo za opuštanje i uživanje. Predstavljamo vam pet odličnih destinacija u našem bližem okruženju.

Budimpešta

Za manje od četiri sata od Beograda možete se naći u gradu koji odiše istorijom, impresivnom arhitekturom i raskošnim mostovima. Budimpešta nesumnjivo spada u omiljenije destinacije srpskih turista za tzv. „vikend beg“.

Najbolji i najlakši način da upoznate ovaj grad na Dunavu je pešice. Bazilika svetog Ištvana, trg Heroja, zgrada Parlamenta, velika Sinagoga, Vaci ulica su glavne atrakcije Peštanske strane, dok u Budimskom delu grada treba obići Ribarski bastion, crkvu Svetog Matije, Budimski dvorac, Gelert brdo i Lančani most kojeg prati neobična legenda.

Nemojte proći Budimpeštom, a da na lokalnim kioscima ne probate Odžak kolač ili kako ga Mađari zovu- Kurtoš. Lokalna poslastica koja je omiljena u ovoj državi i koja se služi i uz razne dodatke, ali mnogi će vam reći da je osnovna varijanta i najbolja. Naravno, nama dobro poznata mađarska kuhinja je „must have“ kako biste doživeli pravi autentični duh Budimpešte.

Sarajevo

Spoj orijentalne i evropske kulture najizraženije na celom Balkanu može se videti u Sarajevu. Kada prošetate čuvenom „Baščaršijom“ shvatićete zbog čega ovaj grad zovu malim Istanbulom.

U gradu na Miljacki živeli su vernici katoličke, pravoslavne i islamske veroispovesti i taj duh osetićete kada prošetate glavnim ulicama i spoznate da se u istom mestu nalaze katedrale, crkve i džamije stare i po nekoliko stotina godina.

Srpski turisti gotovo neizostavno posećuju muzej posvećen Gavrilu Principu ispred koga se nalaze utisnute stope kojima je revolucionar hodao pre nego što će ubiti austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferninanda. Uz to, vredi videti i muzej posvećen glavnom gradu Bosne i Hercegovine kao i gradsku Vijećnicu.

Kako proći Sarajevom, a ne probati ćevape, burek, pite, ali i čuvene baklave u različitim ukusima. Za sve gurmane, ovaj grad je pravo mesto i ne zaboravite da probate kafu iz čuvenih fildžana.

Svakako je preporuka prošetati mahalama i provozati se tramvajima koji su postali neizostavni deo sarajevskog identiteta. Odlična stvar je što brojne turističke agencije u Srbiji nude putovanja do Sarajeva.

Beč

Zbog velikog broja Srba koji živi u glavnom gradu Austrije, ali i zbog velikog broja turista iz Srbije koji ga posećuju, lako ćete naći prevoz do Beča. Na oko šest sati voznje od Beograda dolazite u grad koji odiše istorijom Habsburške monarhije i gde možete videti dvorce koji su sastavni deo identiteta grada.

Nekadašnja letnja rezidencija Habsburgovaca predstavlja najposećeniju turističku atrakciju i mesto u kome se pisala istorija Austrije. Dvorac Šenbrun okružuju lepo uređeni vrtovi.

Još jedan dvorac je neizostavan na turističkoj mapi – Belvedere. U pitanju je dvorac koji je jedan od najlepših baroknih građevina na svetu. Krasi ga raskošan vrt prepun skulptura, fontana i vodenih kaskada, a sa gornjeg dela pruža se prelep pogled na Beč pa otud i ime ovog dvorca Belvedere – lep pogled.

Preporuka je posetiti i Katedralu Svetog Stefana, Muzej istorije umetnosti kao i Prirodnjački muzej.

Obavezna zabava predstavlja Luna park Prater, ali i zoološki vrt koji je dom za vrlo retke primerke životinja poput džinovskih pandi. 

Venecija

Grad na vodi. To je glavna, ali daleko od toga da je jedina odlika Venecije.

Trg Svetog Marka spada u najlepše trgove ikad viđene u svetu. Ime tog sveca nosi i Bazilika koja privlači turiste svojim izgledom koji je zaista poseban. U neposrednoj blizini bazilike nalazi se i Duždeva palata, nekada centar političke moći Mletačke republike. Obrada pesme Laze Kostića „Santra Maria della Salute“ bila je naizostavna na časovima Srpskog jezika, a upravo ta crkva nalazi se u Veneciji. Kada je vidite, shvatićete zbog čega je pesnik bio očaran njome.

Pored mnogih znamenitosti i atrakcija ovog grada na vodi ono što je obavezno videti u Veneciji jesu i njeni mostovi. Među njima najpoznatiji je Rialto i most uzdaha.

Vošnja gondolom u Veneciji je svakako jedan romantičan momenat, s toga ga najviše i koriste parovi koji dođu na medeni mesec u Veneciju. Ukoliko dolazite kolima, postoji više načina gde da se parkirate kako ne biste ostavili mnogo novca na vašeg četvorotočkaša.

Prednost Venecije i što veoma jednostavno možete ukombinovati i opuštanje na nekoj od plaža, pa ako ste ljubitelj mora i odmora u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj ili je možda vaš izbor letovanje u Albaniji, i Venecija može biti odličan izbor uz peščanu plažu veoma blagog nagiba.

Slovenija

Prirodne lepote jedinstvene za ovu državu su na svega nešto više od pet sati vožnje od Beograda, a s obzirom da granične kontrole između Hrvatske I Slovenije ne postoje to znači i da nećete imati gužvi osim potencijalno na izlasku iz Srbije.

S obzirom da je mala zemlja, u istom danu možete biti na prelepom Bledskom jezeru, a već za nekoliko sati se možete kupati u Piranskom zalivu.  

Slovenija je raj za one koji žele aktivan odmor. Kupajte se, vozite čamac, veslajte u kajaku ili šetajte oko Bohinjskog jezera koji se nalazi podno Alpa, a ako želite jači hajking, pa onda idite pravo na Triglav. Mnogi planirani će reći da na celom Balkanu nema lepše planine.

A kad se lepo umorite, red je I da se lepo odmorite – gde bolje nego u spa hotelima. Slovenija je poznata po banjskom turizmu. 

Svakako, ne propustite da se prošetate šarmantnom prestonicom. Ljubljana  će vas oduševiti arhitekturom, a preporuka je da prošetate uz reku Ljubljanicu sa nanizanim kafićima i restoranima, gde se nalazi i srednjovekovni zamak koji nadgleda centar grada.

P.S. ne zaboravite da probate Kranjske kobasice!

Оставите одговор