Gde i kako se mogu postaviti moderna i inovativna garažna vrata danas?

Planiranje izgradnje kuće, renoviranje ili uređenje prostora – eksterijera ili enterijera, predstavlja poduhvat koji se često zasniva na investiranju značajne sume novca, kao i angažovanju velikog broja stručnjaka koji će pružiti korisne savete i realizovati unikatne ideje. U tom pogledu, vrši se različito projektovanje, razmatraju ključni elementi izgradnje, ali i donose mnogobrojne odluke, kao što je odabir mesta za garažu i postavljanje adekvatnih vrata. Kada se analiziraju garažna vrata, preporuke profesionalaca govore u prilog inovativnim rešenjima, prateći svetske trendove i tehnološke izume zahvaljujući kojima je kompletno opremanje postalo digitalizovano i „pametno“. 

Veoma je bitno odrediti odgovarajuće mesto za garažna vrata, što se realizuje u skladu sa namenom prostorije – parkiranjem jednog ili više vozila, korišćenjem kao ostave za stvari i slično. Za različite sisteme izgradnje, preferirane materijale i stilove, savetuju se upravo različite vrste vrata za garažu. Danas je izbor obično na rolo ili segmentnim tipovima, dok su i dalje zastupljena klasična podizna i dvokrilna ručna vrata. Uz sve što je navedeno, i dalje je bitan faktor odabira sama cena, koja jeste nešto viša za veći nivo funkcija, automatska pokretanja, modele sa izolacijom i niz benefita, u odnosu na tradicionalno poznate varijante. 

Odabir mesta za postavljanje garaže i adekvatnih vrata

Prilikom kreiranja plana i projekta kuće, definiše se i mesto predviđeno za garažu. Uglavnom se radi o direktnom ulazu namenjenom za parkiranje automobila, vrlo često i pored glavnih ulaznih vrata za kuću. Pored toga, garažna vrata predviđena su i za mesta kao što su podnožje višespratnih kuća, bočne i zadnja strana, kako bi se u prvi plan istakao prostor dvorišta, terasa, balkon i ambijent za boravak. 

Svakako, unapred je važno predvideti da garažna vrata budu odgovarajućeg tipa za namenu, kao i mesto na kojem će se postaviti. Vrhunske arhitekte i dizajneri mogu pomoći u odabiru najboljeg mesta za garažu, a ukoliko se radi o prostoru namenjenom za parkiranje vozila, bitno je da bude u potpunosti bezbedno, usputno i jednostavno za ulazak i izlazak. 

Na šta je važno obratiti pažnju kada se postavljaju vrata za garažu?

Nakon što se odabere adekvatno mesto za garažna vrata na osnovu konsultovanja stručnjaka, važno je obratiti pažnju na neophodna merenja, sistem ugradnje i kvadraturu raspoloživu za ovaj poduhvat. Konkretno, da bi se vrata za garažu bezbedno i pouzdano postavila, bitno je precizno i detaljno izmeriti otvor predviđen za njihovu ugradnju. Standardna dimenzija koju imaju garažna vrata namenjena parkiranju automobila jeste 240 x 210 centimetara, a mogu se pronaći i u mnogim drugim varijantama – 300 x 250 centimetara, i slično. 

Na osnovu merenja unutrašnjeg otvora, kao i uz određivanje širine za postavljanje vrata, određuju se adekvatne dimenzije. Veliki broj proizvođača omogućava izradu direktno po meri, dok se očekuju već prethodno završeni svi zidarski radovi i obrada ivica. Visina otvora mora se izmeriti od gornje grede do ivice poda, a širina grede od plafona do donje ivice. Sve to, najčešće mere stručnjaci za njihovu ugradnju.

Način postavljanja vrata zavisi od odabranog tipa i modela

Danas se najčešće postavljaju rolo i segmentna garažna vrata, dok su klasična podizna i posebno dvokrilna drvena i metalna uglavnom prevaziđena. Postupak ugradnje traje uglavnom oko 2 sata za profesionalno izvođenje, a samostalno zahteva nekada i ceo dan. Ukoliko se postavljaju segmentna garažna vrata bitno je da celokupna obrada zidova bude završena. Standardne dimenzije greda moraju biti 9 centimetara najmanje, u suprotnom se dodaju metalne šine koje smanjuju otvor za 18 centimetara. Plafon i pod moraju biti slobodni, kao i bočni zidovi ukoliko se radi o segmentnim kliznim bočnim vratima. 

Greda plafona najčešće je visine od 37 centimetara, a spuštena od 15 centimetara do navedene granice. U slučaju da se radi o segmentnom tipu kada garažna vrata imaju i dodatak motora, mere se povećavaju za još najviše 7 centimetara od navedenih rangova. Ukoliko se biraju klasična dvokrilna vrata, dimenzije mogu biti raznolike, ali izostaje sistem daljinskog pokretanja, kao i sama izolacija ambijenta. Podizna vrata za garažu moraju se pokretati u jednom komadu, što znači da zauzimaju značajno veći prostor. Sve navedeno ima bitan uticaj na to koja vrata će, kao i na koji način biti postavljena na garažu.

Različita garažna vrata preporučuju se u zavisnosti od toga kakva je konstrukcija kuće, namena garaže, kao i predviđeno mesto za njihovo postavljanje. Uz konsultovanje stručnjaka određuje se najbolja pozicija za garažu, kao i bira preporučljivi tip vrata koji će olakšati svakodnevnicu, a istovremeno pokazati svojstva kvaliteta i inovativnosti. Kada se razmatra ugradnja, najbolje je postavljanje prepustiti stručnjacima, koji obezbeđuju i postprodajne usluge – popravke, servisiranje i savetovanje. 

Оставите одговор