Kako rešiti sportsku povredu kičme i vrata – da li nameštanje atlasa može pomoći

 

Bilo da ste profesionalni sportista ili ne, često terate svoje telo do granica izdržljivosti. To vam može omogućiti da doživite pobedu u bitnom takmičenju, ali kad-kad i da zaradite određenu povredu. Sportske povrede mogu biti poprilično teške i ozbiljne, a lečenje najčešće iziskuje dugotrajan oporavak, zavisno od stanja vašeg mišićno-skeletnog sistema. 

Koje su najčešće sportske povrede

Oštećeni zglobovi stopala, ramena, kolena, razna iščašenja, pocepani ligamenti, išijas, potres mozga, prelomi lakta, ruptura palca ili pomeranje vratnih i kičmenih pršljenova, kod sportista nije nešto što je retka pojava. Među najčešćim sportskim povredama svakako je povreda vrata, tj pršljena – atlasa, koji direktno vezuje kosti lobanje sa kičmenim stubom. 

Koji su simptomi povrede atlasa

Povreda pršljena – atlasa, može da bude toliko jaka da se prekida svaka senzorna informacija kroz telo. Osim što je motorna funkcija narušena, a pokretljivost glave oslabljena, ova neravnoteža u velikoj meri dovodi do poremećaja celokupnog tela, pa čak i pamćenja. Jedan sportista koji koji želi da napreduje u daljoj karijeri, usled ovakve povrede, ne može da krene napred zbog migrene, vrtoglavice, brzog zamaranja, mučnine, zujanja u ušima, poremećaja vida, loše koncentracije, razvoja nepodnošljivog i hroničnog bola vrata i ramena, disfunkcije kuka, poremećaja u radu srca i želuca, ali i moguće depresije i lošim psihičkih stanja. Kvalitet života prilikom povrede atlasa u velikoj meri može da trpi. Pored anksioznosti i depresije, jednog sportistu neretko može da prati prekomerno znojenje, visok krvni pritisak, nesanica i manjak energije. Tada je potrebno da se osoba podvrgne raznim oblicima rehabilitacije kako bi vratia svoju ravnotežu i iznova mogla da postigne dobru motornu funkciju i kontrolu glave i tela. Jedan od proverenih fizoterapeutskih centara koji uz pomoć posebnih aparata efikasno smanjuje postaojanje akutnog bola i omogućava brži oporavak kod sportista jeste fizioterpautski centar Fizionova iz Beograda

Kako nameštanje atlasa doprinosi boljem funkcionisanju i opštem blagostanju

Ukoliko su vratni pršljenovi u neravnoteži, lekovi ili obloge će malo toga moći da urade, a povreda neće proći iz čista mira. Najčešće je sportisti potrebno nameštanje atlasa kako bi se vratilo opšte blagostanje. U rehabilitacionim sportskim centrima, tim profesionalaca lako može obaviti takav poduhvat i pomoći osobi da se vrati uobičajenom načinu života, nastavljajući svoje ciljeve. Mnogi medicinski centri sa fizioterapeutima uspešno sprovode metodu – nameštanje atlasa, koja podrazumeva pažljivo vraćanje vratnih pršljenova u prvobitan položaj. To nisu needukovane osobe koje barataju sa skeletnim sistemom, već potpuno istrenirani pojedinci koji vraćaju pokretljivost i postižu fantastičan efekat kroz terapijsku masažu. Ukoliko se pitate da li je nameštanje atlasa bolan proces, znajte da nemate razloga za strah. U samo nekoliko minuta i malo neprijatnosti, možete osetiti poboljšanje i benefite po organizam. Ukočenost nestaje, glavobolja umanjuje, a svaka napetost se ublažava.  

Kako sprečiti povredu atlasa 

Bilo da je u pitanju fudbal, košarka, boks, odbojka, hokej ili tenis, usled neadekvatnog treninga i nedovoljnog zagrevanja, telo trpi. Da biste sprečili povredu atlasa potrebno je da nosite zaštitnu opremu, udobnu sportsku odeću, pravite pauze prilikom umora i trudite se da imate pravilno držanje tela. Ukoliko se i sportska povreda dogodila i bol vam onemogućava da nastavite trening koji je važan aspekat vašeg života, važno je da ne čekate već pravovremeno potražite pomoć i namestite svoj pršljen – atlas. 

 

Оставите одговор