Da li je dovoljno vežbati 20 minuta?

sobni bicikl

Većina će se složiti da se u ovo naše doba jednostavno nema dovoljno vremena za sve. Iako je napredak tehnologije možda pojednostavio ili olakšao aspekte svakodnevnog života, sigurno je jedno, tehnologija nije učinila da dan traje duže. Naše obaveze se gomilaju, a dan isto traje. Ipak, decenijama star izazov jeste pronalaženje vremena za vežbanje i sada je realan više nego ikada.

Pa, da li je 20 minuta vežbanja bolje nego da se ne vežba uopšte? Da, da, i DA!

To je jednostavan odgovor i možda jedini odgovor koji ovde tražite. Ako će vam pomoći da ustanete i da krenete, e pa onda nađite 20 minuta za jedan trening kod kuće, sasvim je dovoljno 20 minuta.

Preporuke za kućni trening

Često se objavljuju preporuke za količinu i vrste vežbanja. Oni se kreću od vrlo specifičnih, pa do opštih preporuka. Npr. broj dana u nedelji za Y broj minuta sa Z intenzitetom dovešće do odličnih rezultata ili se uopšteno preporučuje da se fizičku aktivnost obavlja svakoga dana ako je to moguće. Jasno je da postoje naučni razlogi za ove preporuke. Ali, pošto je i toliko preporuka, ne postoji preporuka jedna za sve niti najbolja preporuka za sve.

Svako treba da vežba shodno svojim mogućnostima i željama, ali je važno da se bude istrajan. Treninzi kod kuće mogu da budu na fitnes spravama ako ih posedujete ili pomoću vijače i tegova. Odlilčan je trening na sobnom biciklu, jer pomažu da se zategne telo zahvaljujući redovnim treninzima.

Preporuke za vežbanje ne odgovaraju svima

Mnogi naučnici koji se bave ispitivanjem vežbanja pokušali su da prouče pitanje optimalne količine vežbanja koja je čoveku potrebna. Problem je u tome što ovo pitanje nije daleko od jednostavnog.

Vežbanje ima stotine prednosti. Od kontrole krvnog pritiska do kontrole težine i kontrole glukoze u krvi do poboljšanog sna, a lista se nastavlja i nastavlja. Postizanje određene koristi od vežbanja zavisi od spajanja faktora mođu kojima su:

  • vrsta vežbe (režim);
  • učestalost vežbanja (koliko često);
  • Intenzitet vežbanja (koliko je naporan trening);
  • trajanje vežbe (koliko dugo).

Primetite da je trajanje treninga samo jedna promenljiva koja utiče na to koliko biste mogli imati koristi. Dodatna komplikacija svake preporuke je stvarnost, jer svaki pojedinac ima svoj odgovor na trening. Stoga je nemoguće uvrstiti jednu apsolutnu preporuku za to koliko je poželjno vežbati svakoga dana.

Ali dobra vest je da koristi od vežbanja nisu apsolutna dostignuća, tzv. sve ili ništa. Iako će bilo koja preporuka za vežbu podrazumevati koliko minuta, tj. koliko dugo treba vežbati, ovo ne znači da vežba koja se izvodi u količinama manjim od preporučene neće koristiti.

Treba posebno napomenuti da što je više vežbi koje je osoba u stanju da izvodi, veća će i korist biti po organizam.

Fitnes sprave rešavaju sve probleme!

Jasno je da nedostatak vremena za odlazak u teretanu možete nadoknaditi vežbanjem kod kuće. Odličan izbor su fitness sprave kao što su sobni bicikli ili trake za trčanje, jer za trening ne morate mnogo da se pripremate. Ima još rekvizita sa kojima možete da uradite dobar trening kod kuće. Dovoljno je da obučete udobnu odeću i da krenete sa treningom. Budite istrajni i sigurni smo da rezultati neće izostati.

Оставите одговор