Pet sportista koje ni slab vid nije sprečio da postanu legende

Legende sporta odlikuje velika upornost, ambicioznost, istrajnost i motivacija ka postizanju uspešnih rezultata u različitim disciplinama. Ipak, mnogi od njih nisu imali tako jednostavan put ka uspehu, slavi i ostvarenoj karijeri. 

Mnogi od njih su imali problema i fizičkih poteškoća, sa kojima su se sjajno izborili i danas su i više nego slavni. Oslabljen vid česta je pojava kod svih ljudi, kao i dioptrijske naočare, a mnogi od njih su uprkos tome postali legende sporta. 

Legenda fudbala – Edgar Davids

Jedan od najpoznatijih fudbalera današnjice, Edgar Davids, postigao je niz uspešnih rezultata, golova i pobeda na utakmicama, iako su naočare za vid njegov prepoznatljiv znak. Dioptrijske naočare nosio je i na mečevima, a okviri za naočare su uvek pričvršćeni i bezbedni za nošenje. To ga nije sprečilo da igra za klubove Inter, Milan, Juventus, već naprotiv, naočare za vid su predstavljale moćno sredstvo koje pospešuje njegov uspeh. 

Edgar davids

Mlada teniska nada – Čung Hjon

Južnokorejski teniser koji ima svega 23 godine, Čung Hjon, niže uspeh za uspehom u ovom sportu, bez obzira na činjenicu da nosi naočare za vid. Uspeo je da bude na ATP listi na 19. mestu, a na nekim turnirima je briljirao savršenim pobedama. Iako mlad, dostigao je velike uspehe u svetu tenisa, čak je u jednom takmičenju eliminisao i Novaka Đokovića, na opšte iznenađenje javnosti. Dioptrijske naočare i čvrsti okviri za naočare učinili su da još bolje vidi, i ostvari niz pobeda uz poboljšan vid. 

Košarkaški as – Karim Abdul-Džabar

Bivši košarkaš čije je pravo ime Ferninand Luis Alsindor, igrao je za NBA ligu, kao poznati američki košarkaš, koji je poznat po tome da je nosio naočare za vid. Bez obzira na nivo dioptrije, uz izvrsne multifokalne naočare omogućen je vid u svim uslovima i aktivnostima. Ova košarkaška legenda igrala je za Milvoki baksi i Los Anđeles lejkerse. Nosilac je brojnih nagrada u oblasti košarke, priznanja i medalja, posebno tokom 70ih godina. 

Uspešan vozač formule 1 – Žak Vilnev

Iako je možda teško poverovati, ali i neki vozači formule 1 koji su ostvarivali odlične rezultate nosili su dioptrijske naočare. Okviri za naočare koji su vrhunskog kvaliteta, multifokalne naočare i druga rešenja, omogućila su univerzalno nošenje i primenu u svim situacijama. Tako, Žak Vilnev je neko ko je do pre više od 10 godina bio aktivan vozač formule 1 i uspešno balansirao brzom vožnjom i oslabljenim vidom, u čemu su dioptrijske naočare imale veliku ulogu. 

Naša teniska legenda – Novak Đoković

Velikom broju obožavalaca tenisa poznata je činjenica da naš najbolji teniser, Novak Đoković, ima problema sa vidom. Kada ne nosi naočare za vid, specijalno kreirane za sportiste, obično koristi sočiva. Sve to dokaz je da oslabljeni vid ne utiče na umanjenje rezultata. Naprotiv, pravovremenim reagovanjem, uz multifokalne naočare, ili druge naočare za vid moguće je da se problem zamućivanja i otežanog gledanja reši. 

Mnogo je sportista koji su tokom detinjstva, odrastanja ili čak i danas nosili naočare za vid. Svakako, problemi sa vidom mogu da utiču na ostvarivanje rezultata, ciljeva i uspeha u oblasti sporta. Ipak, blagovremenim reagovanjem i odlaskom kod lekara, vid se može poboljšati, kao i potpuno otkloniti dioptrija. 

 

Оставите одговор