Kako sprečiti povredu kod sportista

Biti profesionalni sportista ne znači samo postizanje rezultata, već hvatanje u koštac sa teškim povredama.

Borba ne samo za titulu već i za zdravlje i očuvanje koštano-mišićnog sistema nepresušna je potreba svakog šampiona. Svake godine, prema statističkim podacima, preko 90 % sportista na turnirima zadobije prelom kosti, napuknuće mišićnog tkiva, problem sa srcem ili nervnim sistemom. Rehabilitacija tokom zadobijene traume u sportu često je preko potrebna. 

Uzroci povreda kod sportista

Jedan od osnovnih uzroka povrede kod profesionalnog sportiste svakako je loša pripremljenost. Nemogućnost da se čovek izbori sa kapacitetom treninga i određenim preopterećenjima, od slučaja do slučaja, mogu voditi ka povredi. Mnogo je njih koji bi voleli preskočiti lestvicu i na vrh se popeti što brže, što jače, međutim, potencijal ljudskog organizma kad-kad ne može prevazići njegove trenutne sposobnosti. Biti deo ozbiljne klase i imati sportski put još od najranijeg detinjstva može zaista frustrirati. Bez adekvatnog trenera, postepenog razvoja, dobre ishrane i jačanja svog organizma ni jedan sportista ne može savladati trnovite prepreke a da ne bude ne povređen prilikom njih. 

Prevencijom smanjite broj povreda

Sport da bi bio zdrav način života za pojedinca iziskuje velike lične odgovornosti. Olimpijski prvaci, ali i drugi sportisti kako bi sprečili određene povrede, najčešće se pridržavaju zdravo-razumskih normi i redovno proveravaju stanje svog organizma. Za to su zaslužne razne sportske poliklinike širom sveta. Vodeći računa o svom zdravlju, jedan sportista zajedno sa trenerom može odrediti kapacitet svojih treninga i realne potencijale do kojih može stići. Ponekad, povrede tokom treninga ili turnira nije moguće sprečiti, međutim, uz pomoć preventivnih pregleda u poliklinikama moguće je smanjiti brojnost povreda. 

Sportska poliklinika

Sportska poliklinika namenjena je sportistima i uspešno omogućava rehabilitaciju i pružanje podrške prilikom oporavka. Pored toga, s obzirom da sportska medicina nije ni malo naivna, jedna poliklinika mora biti opremljena sa najsavremenijim dijagnostičkim uređajima kako bi pacijentima mogla dati preporuke ophođenja i savete o oporavku, a pre svega uspešno se posvetiti svakom sportisti pojedinačno kako bi se njegov napredak doveo do vrhunca. Sportska medicina uz najsavremenije metode uspešno rešava problem zglobova, kostiju, ligamenata i tako dalje. Poliklinika identifikuje slabosti sportista prilikom čega postavlja najbolja moguća rešenja za rehabilitaciju i regeneraciju organizma. Profesionalan pristup specijalista i odgovarajuće terapije i tretmani, kao i programi podrške pomoći će sportistima da ostanu dugovečniji u svom karijernom putu. Čak i prilikom preventivnih pregleda, poliklinike mogu ukloniti loš emocionalni naboj i strepnju sportiste i podstaći bolju kondiciju. Neurolozi, ortopedi, kardiolozi, fizioterapeuti, nutricionisti, psiholozi i lekari iz sličnih oblasti u poliklinikama mogu dati razne stručne savete o tome kako se najbolje brinuti o sopstvenom telu. Propisane dijete i drugi zdravstveni saveti mogu unaprediti fizičke sposobnosti pojedinca i na taj način doprineti karijernim aktivnostima. Sportska poliklinika vrši celokupnu procena zdravlja pojedinca i prilikom rehabilitacije omogućava što brže vraćanje u formu i postizanje rezultata. Multidisciplinarni profesionalci poliklinika sa svojim pristupima lečenju omogućiće dug život lokomotornog sistema. Raznim simulatorima, ultrazvukom, ekg-om, laboratorijskim i drugim analizama, kao i inovativnom opremom u dijagnostici i lečenju, sportista će efikasno rešiti mišićne patologije, kardiološke probleme, moždane traume i slično, čime će sprečavati invaliditet i katastrofalne greške nastale prilikom sporta. 

 

Оставите одговор