Putovanja – sastavni deo života svakog profesionalnog sportiste

 

Da život sportista nije lak, pokazali su mnogobrojni primeri i mnogih svetski poznatih i uspešnih sportista. Skoro svi su od malih nogu počeli da se bave sportom, pre svega rekreativno, a potom i profesionalno.

Kada krene taj profesionalni put, život se menja, i sve je nekako okrenuto treninzima i vežbanju. Na taj način, mladi sportisti prestaju da imaju svakodnevicu kao i njihovi vršnjaci. To je veoma izazovan period, i na psihičkom planu za njih najteži. Sve se, na kraju, višestruko isplati kada ostvare vrhunske rezultate u kasnijem dobu.

Treninzi i vežbanje

Ako pitate bilo kog sportistu kome je sport i način života i profesija kako izgleda njegov dan, najčešće će nam reći da je on sastavljen iz treninga i treninga. Prepodnevni, popodnevni, između toga malo odmora i vežbanja u teretani. Utakmice, odnosno mečevi se podrazumevaju. I donekle je lako kada su te utakmice u mestu gde sportista živi ili trenira, ali postoje i trenuci kada se putuje malo dalje.

Kako izgleda putovanje sportista

Putovanja su kod profi sportista vrlo česta. Putuju na utakmice kad imaju turnire, ili igraju u gostima, a tu su i odlasci na pripreme pred sva takmičenja. Kada se govori o tome kojim prevoznim sredstvom putuju, pođimo od samog vrha, odnosno najuspešnijih sportista današnjice. Dolazi se do podatka da mnogi od najplaćenijih i najpoznatijih imaju sopstvene avione koji ih prevoze na najbrži način, recimo, sa jednog na drugi kontinent ako je potrebno. Dalje, mnogi od njih, iako im imovinsko stanje to dozvoljava, nemaju privatne avione već putuju biznis klasom. Kada se radi o nekim bližim destinacijama, uzmimo na primer evropske gradove, takođe ima raznih načina putovanja.

Kad je ovdašnjim sportistima potreban prevoz od Beograda do Beča ili nekog od bližih evropskih gradova 

Česte utakmice u regionalnim i evropskim takmičenjima podrazumevaju i česta putovanja, te u mnogim slučajevima treba izabrati prevoz koji je najpogodniji. Ukoliko je ekipa koja putuje mnogobrojna, najčešće se iznajmljuju putnički autobusi visoke klase, koji su udobni i komforni za putovanje. Kod manjih ekipa popularan je i prevoz kombijem ili minibusom. Sve u svemu, ako je u pitanju bilo koji prevoz Beograd Beč, na primer, ili neki od bližih gradova koji su česti domaćini sportskih nadmetanja, vrlo je lako organizovati kada su u pitanju tako popularne destinacije. Postoje mnoge firme koje se bave organizacijom prevoza, pa u svojoj ponudi imaju prevozna sredstva različite klase. Kada su sportisti u pitanju, veoma je važno da to bude visoka klasa, odnosno da vozila karakterišu visoki komfor i prilagođenost potrebama putnika, a sigurnost se, naravno, podrazumeva. 

Karakteristike prevoza za sportiste

U zavisnosti od sporta kojim se bave, sportisti često sa sobom na takmičenja nose i opremu koja im je neophodna, a nekada ona zauzima i dosta mesta. U tom slučaju, prevoz kojim putuju mora da ima  i dodatno mesto za prtljag, a najčešće su to prikolice. Danas skoro svaki prevoz ima obezbeđene i multimedijalne uređaje, te se put koristi i kao dobra prilika za opuštanje i uživanje u druženju sa ekipom, ali i pripremanje za sportsko takmičenje na koje se ekipa uputila.

Оставите одговор