Na koje se sve načine fudbaleri pripremaju pred utakmicu?

Svaki sportista koji se bavi nekom vrstom sporta duži vremenski period zna koliko treninzi mogu biti naporni i iscrpljujući, naročito kada je neka bitna utakmica na pomolu. Tada se nedeljama pred utakmicu intenzivno trenira, treneri analiziraju tim sa kojim njegovi igrači igraju meč, prave se strategije i sl. 

Fudbal je definitivno sport koji je na našim prostorima najviše zastupljen. Pojedini srpski fudbaleri uspeju da se probiju na inostranom tržištu gradeći svoju sportsku karijeru igrajući za neki poznati tim. Neki se pak odluče da ostanu u svojoj zemlji pa kasnije postanu profesionalni treneri. 

Bilo kako bilo, treba napomenuti da fudbal nije ni malo lak sport. To najbolje znaju oni koji ga godinama igraju. Premalo slobodnog vremena za privatan život, nekoliko puta nedeljno odlazak na treninge samo su neki od razloga zbog kojih mnogi odustanu već na samom početku. Ipak, ovde ćemo govoriti o onim fudbalerima koji su se maksimalno posvetili ovoj vrsti posla i planiraju da ga treniraju na duže staze kao i o tome na koje se sve načine pripremaju pred predstojeću utakmicu.

Trake za vežbanje – fizička kondicija na prvom mestu

Skoro da ne postoji sportista koji maltene svakodnevno posećuje teretanu, radeći na održavanju fizičke kondicije. U teretani oni koriste raznorazne sprave za vežbanje. Trake za vežbanje idealne su za istezanje mišića naročito nakon odrađenog treninga i vrlo su aktuelne među fudbalerima. Obično svaki trening počinje zagrevanjem mišića. Zatim se koriste pokretne trake za trčanje kao i mnoge druge sprave za održavanje fizičke forme. 

Fizička pripremljenost je veoma bitna kod ekipnih sportova kao što je fudbal. Naročito kada neki tim za kratko vreme treba da odigra poveliki broj mečeva. Baš u ovakvoj situaciji je važno da svi igrači budu u kondiciji kako bi mogli da iznesu svaki meč. 

Određene pripreme koje podrazumevaju razgovor sa trenerom se podrazmevaju

Pored fizičke pripremljenosti, itekako bitan faktor koji nekada može biti i odlučujući kada je pobednik utakmice u pitanju jeste saradnja trenera sa igračima kao i saradnja među samim igračima. Kada među igračima vlada jedna harmonična atmosfera kao i kada postoji zajednička želja za pobedom, onda je ta ekipa na pola puta do uspeha. Čak i veoma talentovan fudbaler u ekipi nije dovoljna karika ukoliko u timu ne vlada sloga i poštovanje. 

Svaki trener koji se ozbiljno bavi poslom zna da je razgovor sa igračima kao i izrada taktičke strategije nešto bez čega se ne može u sferi fudbala. On mora odlično da poznaje mogućnosti i kapacitete svakog igrača, da zna koje su mu vrline ali i slabe tačke i da shodno toj analizi napravi jasan plan za igru. 

Zagrevanje igrača pred utakmicu za bolje raspoloženje

Pre početka utakmice, mnogi treneri forsiraju zagrevanje igrača kako bi se već na samom startu obezbedila dovoljna motivacija i želja za pobedom. Misli se na pojedine vežbe zagrevanja i istezanja jer tako igrači spremnije ulaze na teren. 

U toku samog zagrevanja važno je da trener bude smiren, da ne viče na igrače već da ih podrži i motiviše da daju maksimum od sebe na utakmici. 

Оставите одговор