Šta sportska i estetska hirurgija imaju zajedničko

Na prvi pogled možda mislite da ove dve grane hirurgije nemaju ništa zajedničko, ali moglo bi vas iznenaditi kada znate da mnogi sportisti, podjednako profesionalni i neprofesionalni, mogu imati koristi od estetske hirurgije kako bi ispravili nedostatke nastale usled sportskih povreda. Mnogi sportisti trpe povrede koje se mogu lečiti na odeljenju hitne pomoći ili u bolnici, ali trenutno lečenje takvih povreda obično ne uzima u obzir estetska razmatranja, pa se kasnije nakon oporvaka, sportisti često podvrgavaju estetsim intervencijama.

Najčešće povrede kod sportista

Preko 40 odsto svih povreda povezanih sa sportom uključuje lice. Od ovih povreda najčešći su prelomi kostiju i oštećenje mekog tkiva jagodične kosti, vilice i nosa. Mogu biti od sudara sa drugim igračem ili udara sportske opreme.

Iako se neke povrede mogu lečiti na terenu, neke zahtevaju specijalizovanu negu plastičnog hirurga lica. Evo uobičajenih plastičnih operacija i tretmana koji se koriste za sportske povrede.

Rinoplastika

Iako postoji veliki broj postupaka koji mogu biti od koristi sportistima koji su pretrpeli sportsku povredu, jedna od najčešćih je rinoplastika, koja se obično naziva posao nosa. Rinoplastika za sportiste obično se koristi za popravljanje slomljenog nosa i može uključivati korekciju septuma nakon povrede. Korektivne operacije nosa ne služe samo da povrate izgled nosa, već mogu poboljšati i sposobnost disanja.

Oralne i maksilofacijalne popravke

Iako je operacija nosa najčešća operacija usleld sportskih povreda, mnogi sportisti takođe trpe druge operacije lica i usta različite težine. Takve povrede mogu se stabilizovati samo u hitnim ili bolničkim uslovima, što zahteva dodatno lečenje i operacije u budućnosti. Takve povrede mogu zahtevati oralnu ili maksilofacijalnu rekonstrukciju. Na primer, prelomljeni ili izbačeni zubi mogu biti zamenjeni zubnim implantatima, koji ne samo da funkcionišu kao prirodni zubi, već vraćaju estetski prirodan osmeh. Neki sportisti takođe mogu zahtevati hiruršku intervenciju za popravljanje preloma lica ili oštećene čeljusti.

Sanacija ožiljaka

Kada se koža pocepa i zaraste, nastaje ožiljak. Plastični hirurg je stručnjak za šavove koji ostavljaju što manji ožiljak. Međutim, većina sportista jednostavno je svoj rez dobila od strane timskih lekara, pa time i manji ili veći neugodni ožiljak.

Kozmetički hirurg za lice može ponuditi tehnike revizije ožiljaka. Jedna od uobičajenih tehnika je izrezati tkivo ožiljaka i koristiti fine šavove nepravilnog uzorka koji smanjuju ožiljke. Ponekad hirurg može pomeriti ožiljak prirodnim naborom ili linijom da bi olakšao sakrivanje ožiljka.

Za ožiljke koji su uski, ali ulaze u kožu, mogu pomoći injekcije kolagena. Jedina briga ove metode je da će se povremeno kolagen gubiti, te se mora ponovo dopunjavati.

Mikrodermabrazija je takođe korisna za smanjivanje pojave ožiljaka. Fini kristalni prah nanosi se na kožu pomoću posebnih instrumenata. To odvaja gornje slojeve kože i smanjuje izgled ožiljaka.

Prevencija sportskih povreda

Naravno, najbolji korak koji možete preduzeti pre nego što dođe do sportskih povreda jeste sprečavanje istih. Iako nijedna količina zaštitne opreme neće sprečiti sve sportske povrede, nošenje i upotreba ispravne opreme sigurno može umanjiti rizik od zadobijanja mnogih vrsta povreda. U bilo kojem sportu koji ima i najmanji potencijal za fizički kontakt, stavite štitnik za usta, čak i ako ne mislite da ćete biti povređeni. Pored đtitnika za usta, opremite se i odgovarajućom kacigom, naočarama, stitnicima za lice, laktove i kolena, i uživajte u rekreaciji kada god je to moguće.

 

Оставите одговор