Kako sprečiti povrede u sportu?

Ulogu svakog fizioterapeuta jese da telo sportiste osoposobi kako bi bilo spremno da podnese napor koji ga čeka na sportskom terenu. U telu ne sme da bude slabih tačaka i trebalo bi igrača dovesti u skoro pa idealno stanje kako bi tokom čitavog meča bio u dobroj snazi i bez ikakvih tegoba.

Između igrača i terapeuta mora da postoji međusobno poverenje kako bi se igrač potpuno opustio i prepustio iskustvu i znanju terapeuta i doveo njegovu formu na maksimum.

Sportisti bi trebalo da jednom uspstaveodgovarajuću rutinu priliko zagrevanja i da je ne menjaju. U svakom sportu mišiću su pod ozbiljnim naporima, jer moraju da podnesu težinu celog tela i da štite zglobove i spreče povree prilikom kontakta sa drugim sportistima.

Zato je posebno važno istezanje. Njegov značaj se ogleda u tom što su dovoljno istegnuti mišići više otporni na povrede. Naime, svi mišići su elastični, a to znači da se izdužuju i skraćuju, pri čemu su veće šanse da se povreda izbegne ako je povećaan fleksibilnost mišića.

Oporavak nakon povrede

Da biste sprečili povrede, neophodno je da se istegnete pre svakog treninga. Razlikuju se aktivno i pasivno istezanje. Kod aktivnog istezanja sportista sam mora da istegne određene grupe mišića i to se najčešće dešava za vreme treninga, jer se istovremeno priprema i zateže. Kod pasivnog istežanja sportista ostavlja fizioterapeutu da obavi svoj posao. Zadatak fizioterapeuta jeste da mišiće dovede u istegnut položaj kako bi im povećao izdržljivost, dok sportista treba maksimalno da se preposuti i opusti tokom fizioterapeutskog tretmana.

Da bi se sprečila pojava povreda veoma je važan i pravilan odmor nakon određenog napora. Naime, neophodna je masaža nakon treninga. Nakon napornog treninga u telu se javljaju mesta koja su veoma ranjiva, a samim tim manje otporna na povrede, pa sportista rizikuje da se ne povredi. Masaža sprečava taj rizik, jer se masiranjem drenira telo i čiste putevi cirkulacije.

Fizikalna terapija za brz oporavak nakon povrede!

Ako želite da se brzo oporavite nakon povrede, onda su fizikalne terapije pravo rešenje. Naime, ona pomaže, jer je često i prevencija da se određene povrede ne bi ponovo desilo. Fizikalna terapija služi da se otkloni bol u ligamentima ili tetivama, ali da se mišići ojačaju i poveća amplitude pokreta i fleksibilnost mišića.

Fizikalna terapija može da posluži i kod hroničnih problema. Naime, zahvaljujući ovoj terapiji mož se poboljšati kvalitet života, ali i stanje pacijenta koji ima artritis ili Parkinsonovu bolest.

Druge metode oporavka

Jedna od poznatih metoda koja služi za oporavak nakon povrede kod psortista jeste ubacivanje stopostotnog kiseonika u telo pod pritiskom. Ova metoda se naziva hiperbarična komora i služi kako bi se sportista brže oporavio, a stopostotni kiseonik se sat vremena po pritiskom ubacuje u telo.

I hladna kupka može da posluži pri oporavku, jer ima isti cilj. Ako se deo tela potopi u vodu koja ima između 6 i 12 stepeni, brže će se oporavljati. Cirkulacija se tako ubrzava, a srce odmara, baš kao i krvni sudovi. Sve ove metode pozitivno utiču na oporavak sportista.

Оставите одговор