Šta uključuje pregled neurologa i zašto je on bitan za sve sportiste?

Poseta specijalisti, poput neurologa, često može izazvati niz pomešanih osećaja, počev od znatiželje i nade da će sve biti u redu, pa do straha i anksioznosti od nepoznatog. Da bi svako ko zakaže pregled neurologa bio adekvatno pripremljen za ono što taj pregled podrazumeva, najpre je važno da bude upoznat sa time kako pregled tog stručnjaka izgleda. 

Zahvaljujući ubrzanom napretku medicine, stručnjaci sve bolje mogu da razumeju vrlo kompleksna oboljenja i stanja koja se tiču neurološkog sistema. I upravo sve to će u velikoj meri pojednostaviti ne samo pregled neurologa, nego i uspostavljanje dijagnoze i dalji tok lečenja. 

Ipak, najbitnije je da osoba prepozna signale koje joj telo šalje i da se, što je moguće pre javi neurologu, kako bi otklonila sumnju ili započela proces lečenja. 

Priprema za pregled neurologa

Kada neko oseti potrebu ili iz nekog razloga bude upućen na pregled neurologa, sasvim očekivano se suočava sa nizom pitanja. Lako se može dogoditi da se javi i strah, ali i nesigurnost u pogledu ishoda. 

Upravo tada je jako važno da osoba ne dozvoli da je obuzme panika i da razmišlja trezveno, koliko god je to u datoj situaciji moguće naravno, prosto zato što će joj pregled ovog stručnjaka sigurno biti od pomoći. Sa jedne strane, biće u prilici da otkloni sumnju u postojanje određenog oboljenja, a sa druge strane, i ako se dogodi da pregled neurologa ne donese lepe vesti, imaće priliku da započne lečenje. 

Neurološki pregled, kao jedno od osnovnih sredstava koje ovaj specijalista koristi kako bi uspostavio dijagnozu pacijentu, uopšte nije bolan, što je vrlo važno za svakog pacijenta. U većini slučajeva, pregled neurologa najpre podrazumeva razgovor između lekara i pacijenta o simptomima koji su se javili. 

Zatim će na osnovu tog razgovora lekar proceniti da li je potrebno da izvrši dodatna ispitivanja i koja tačno, s tim da se može desiti i da pacijentu predloži dodatne preglede kod lekara drugih specijalnosti, a što sve u suštini zavisi od procene lekara o stanju konkretnog pacijenta. 

Zašto treba ići na pregled neurologa?

S obzirom na to da je neurologija je grana medicine koja se na prvom mestu bavi proučavanjem nervnog sistema i svih njegovih delova, te načinom njihovog funkcionisanja, to je i neurolog lekar koji je specijalizovan za dijagnostikovanje poremećaja u funkcionisanju kako mozga, tako isto i ostalih delova nervnog sistema, te za lečenje različitih oboljenja koja pogađaju taj sistem u organizmu. 

Ne treba zaboraviti ni to da je nervni sistem sastavljen kako od mozga i kičmene moždine, tako isto i od čitave mreže nerava, koja se proteže čitavim telom. U tom smislu je i pregled neurologa vrlo zahtevan, prosto zato što je nervni sistem okarakterisan kao jedan od najkompleksnijih sistema u ljudskom organizmu, a koji je i najmanje otkriven sa naučne tačke gledišta. 

Sem toga, nervni sistem ima centralnu ulogu u organizmu, prosto zato što kontroliše sve, počev od osnovnih funkcija poput disanja i otkucaja srca, do složenih procesa kao što su osećanja, kretanje ili razmišljanje.

Neurološki simptomi mogu biti slabo uočljivi, kao što je recimo povremeno trnjenje prstiju, ali isto tako mogu biti i toliko ozbiljni da prouzrokuju recimo gubitak svesti ili čak paralizu. Baš zato i jeste važno otići na pregled neurologa čim se javi sumnja. 

Istini za volju, neki od simptoma mogu ukazivati na benigna stanja, ali ima i onih koji mogu biti jasan znak ozbiljnijih oboljenja koja zahtevaju što hitnije lečenje. 

Оставите одговор