Zašto je važno redovno se baviti sportom?

Ako niste ljubitelj sportskih aktivnosti i često slušate da je važno baviti se sportom, onda vam ne preostaje ništa drugo nego da pronađete fizičku aktivnost, koja će vam odgovarati.

Takođe je vrlo važno i da tu fizičku aktivnost redovno upražnjavate. Primera radi, možete se odlučiti za redovne šetnje i to ako je moguće da bude brzo hodanje, a ako nije, čak je i šetnja dovoljna, ali samo ako je redovna.

Holesterol i bavljenje sportom

Obično ljudi koji nisu fizički aktivni i vode prilično neuredan život imaju veću verovatnoću da se u njihovom organizmu javi povišeni nivo takozvanog lošeg holesterola. A to dalje utiče na rizik od pojave ateroskleroze, kao i moždanog i srčanog udara, te povišenog krvnog pritiska. Ako su uz to još i gojazni, lako se može javiti i šećerna bolest, kao i mnoga druga oboljenja.

Upravo iz tog razloga je važno na vreme početi sa redovnom fizičkom aktivnošću.

Dokazano je kroz brojna istraživanja da muškarci koji se redovno bave sportom, odnosno koji su fizički aktivni imaju manje šanse da im bude dijagnostikovan povišeni holesterol u krvi.

Isto tako se zna i da zahvaljujući uticaju testosterona, muškarci imaju niži nivo takozvanog dobrog ili HDL holesterola, što može vremenom uticati na pojavu ateroskleroze. Zato je važno da se oni redovno bave sportom, jer će im to pomoći da vrednost dobrog holesterola bude na optimalnom nivou, te da on obavlja svoju osnovnu funkciju i praktično čisti zidove krvnih sudova od nagomilanih masnoća.

A kada dođe do poremećaja odnosa dobrog i lošeg holesterola, važno je na vreme reagovati. Pored toga što je neophodno uvrstiti i redovnu fizičku aktivnost u svoje životne navike, svakako je bitno voditi računa i o ishrani.

Uopšteno govoreći, preporuka je u tom slučaju konsultovati nadležnog lekara, koji će na prvom mestu propisati dijetu i proceniti da li je potrebno da čovek konzumira određene preparate ili ne. Ukoliko posle određenog vremena ne dođe do poboljšanja, vrlo je verovatno da će biti preporučena i terapija medikamentima.

Zato, da biste svoj organizam na vreme zaštitili od ove pošasti savremenog sveta, trebalo bi da fizičku aktivnost uvrstite u svoj raspored dnevnih obaveza. Naravno da to ne mora biti nikakav posebno naporan trening, već je dovoljno samo da fizička aktivnost bude redovna i prilagođena zdravstvenom stanju svakog pojedinca.

Vodite računa i o ishrani

Ukoliko ste mislili da je za održavanje optimalnog stanja zdravlja dovoljno samo da redovno vežbate, moramo vam priznati da niste u pravu. Naravno da redovno vežbanje definitivno jeste odličan put ka dobrom zdravlju na dugoročnom planu i to zna svaki muškarac, koji se bavi nekim sportom godinama, ali to ipak nije dovoljno.

Vrlo je važno i da obratite pažnju na hranu koju unosite i da svoju telesnu težinu održavate na optimalnom nivou.

Sve to ni u kom slučaju ne znači da nemate pravo da date sebi oduška u pojedinim situacijama, ali bi definitivno trebalo da unosite više voća i povrća, cerealije, ribu i ostale namirnice, za koje je dokazano da imaju pozitivni uticaj na zdravlje.

Dakle, bitna je kombinacija unošenja pažljivo izabranih namirnica i fizička aktivnost, ako želite da dugo godina uživate u dobrom zdravlju.

Оставите одговор