Kako izgleda ishrana profesionalnih sportista

Jasno je da profesionalni sportisti moraju o mnogim stvarima da vode računa mnogo više nego svi mi koji se ne bavimo sportom na tom nivou. Ukoliko želite da bude sportista koji će postizati neverovatno dobre rezultate, onda to sa sobom nosi i neka odricanja. Dakle, nije samo trening u pitanju, već celokupan način života.

Vrlo je važna ishrana, šta jedete, kada i koliko, na koji način je spremljena ta hrana i slično. Zatim je takođe važno koliko spavate, da li konzumirate cigarete i alkohol. Sve se to odražava na sposobnost i izdržljivost jednog sportiste. Međutim, u ovom tekstu ćemo samo da se fokusiramo na ishranu profesionalnih sportista. Evo kako se hrane oni koji su i te kako uspešni i čija tela pokazuju neverovatan stepen agilnosti i izdržljivosti.

Doručak: jaja, avokado, tost, voće, ovsena kaša…

Ovsene kaše su sastavni deo menija skoro svakog uspešnog sportiste. Dakle, ovsena kaša jeste zdrava, ali ona i te kako može da utiče na to da sportisti imaju taj osećaj sitosti duže vreme, a to je njima potrebno. Ovsena kaša, koja pritom sadrži i bananu i ostale vrlo dobre namirnice, doprinosi da energija bude na nivou do ručka. Zatim, neizostavni deo doručka treba da budu i jaja. Ovde ne govorimo o kombinaciji svega ovoga, već o tome da vrhunski sportisti jedno jutro doručkuju jaja, drugo jutro ovsenu kašu i tako redom. Takođe, neki sportisti praktikuju da jedu voće za doručak i to ne svi i naravno ne svakog dana. Takođe, sportisti jedu često avokado i tost, a taj doručak i te kako može da bude jak i put nutrijenata koji znače.

Ručak: piletina, govedina, riba, povrće…

Sportistima se preporučuje da jedu meso, zbog proteina naravno. Piletina je nekako najbolja varijanta uglavnom za sve sportiste, a takođe dobar izbor je i govedina. Riba je izuzetno dobar izbor i obično se oni koji manje vole meso odlučuju za ribu. Bilo da jedu meso ili ribu, obavezno kao prilog ide i povrće, koje može da bude sveže, grilovano ili bareno, odnosno kuvano. Što manje obrađujete povrće to je naravno bolje, tačnije zadržaćete i unećete sve korisne sastojke.

Večera: riba, povrđe, đumbir, žitarice…

Oni koji za ručak jedu mesu, uglavnom se odlučuju da za večeru jedu ribu. To može u principu da bude neka laganija večera, sa blitvom, zeljem,  spanaćem i slično. Takođe, bundevine špagete su mnogima interesantan izbor, ali ne samo interesantan nego i veoma zdrav i bogat obrok. Naravno sportisti jednu i žitarice, ali obavezno u svojoj ishrani imaju i đumbir. Neko ga jede za užinu, a neko ga jede i za večeru na primer uz hleb. Đumbir se najčešće jede sirov, ali postoji toliko načina na koji može da se spremi, da u svakom smislu može hrani da da poseban ukus. Đumbir se jede kako bi se sprečili razni upalni procesi, ali ima i druga brojna lekovita svojstva o kojima više možete pročitati ovde.

Orašasti plodovi za užinu

Bademi, lešnici, orasi su takođe sastavni deo ishrane uspešnih sportista. Sportisti uglavnom prave i razne kombinacije orašastih plodova sa nekim drugim sastojcima, na primer đumbirom i slično. Njima je vrlo važno da budu u skladu sa prirodom i da se hrane što je zdravije moguće. Kada jedete termički neobrađenu hranu, onda znači da iz prirode uzimate samo ono najbolje. Zato oni i jesu zdravi i zato prave neverovatno dobre rezultate.

Оставите одговор