Zašto su patike najpopularnija obuća?

Teško da postoji osoba koja u svom ormaru nema barem jedan par patika. Čak štaviše, većina ljudi poseduje nekoliko pari koje nosi u različitim prilikama. Recimo, ljubitelji džogiranja sigurno svoje patike za trčanje ne nose svakodnevno. Ljubitelji fudbala, bilo da su profesionalni ili amateri, takođe imaju poseban par patika za fudbal, a poseban za svakodnevne aktivnosti poput odlaska na posao ili u šetnju. U nastavku teksta pročitajte zbog čega su patike tako popularna obuća.

  1. Udobnost kao glavni adut patika

Udobnost jeste glavni adut ove vrste obuće. Našoj nozi mnogo je prijatnije ceo radni dan provesti u udobnim patikama, nego u tvrdim, ravnim, formalnim cipelama. Valjda nema potrebe da njihovu udobnost poredimo sa (ne)udobnošću ženskih cipela sa visokim potpeticama. Istovremeno, kada je našoj nozi udobni i mi smo manje nervozni.

Jedne od najomraženijih, ali prema iskustvu konobara koji veliki deo radnog vremena provode na nogama, te znaju da cene udobnost jesu takozvane „ermaksice“, patike sa izdignutim đonom na petama modne marke „nike“ koje su se pre tri, četiri godine doživele vrhunac svoje popularnosti.

Takođe, nema idealnije niti udobnije obuće kada je reč o dugim popodnevnim ili večernjim šetnjama.

  1. Raznolikost proizvodnje doprinosi njihovoj većoj popularnosti

Velikoj popularnosti ove vrste obuće u mnogome doprinosi i raznolikost proizvodnje. Naime, danas se patike proizvode u najrazličitijim modelima i bojama. Pojedini modeli odlični su za košarkaše, drugi za fudbalere, treći za džogiranje, četvrti za nošenje na posao, peti za velike vrućine, šesti za kišovite dane… Kao što vidite, spisak modela koji se mogu nositi u najrazličitijim prilikama izuzetno je dugačak.

Najupečatljiviji modeli patika u poslednjih nekoliko decenija jesu već pomenute „ermaksice“, starke (takozvane „all star“ patike koje proizvodi „converse“), klasične „adidas“ patike koje su bile nešto popularnije među muškarcima nego ženama, kao i „reebok-ov“ klasičan model crnih kožnih patika koje su se pokazale kao vrlo udobne i izdržljive.

  1. Generalno patike ne razlikuju godišnja doba (osim pojedinih modela)

Svakako da popularnosti patika kao vrste obuće doprinosi i činjenica da se mogu nositi u bilo kom godišnjem dobu. Kožne i patike napravljene od drugih nepropuštajućih materijala mogu se nositi i tokom kišnih jeseni. Pojedini modeli dubokih patika otporne su čak i na sneg, te se mogu nositi i za vreme snežnih zimskih dana. Kada nastupe toplija godišnja doba, proleće i leto, nosimo i nešto laganije modele patika izrađenih od prijatnih i tanjih materijala u kojima našim nogama neće biti prevruće. Ovakve modele patika koliko god želeli, ne možemo nositi u kišnim, snežnim ili hladnim danima. Međutim, takozvane „starke“ pojedini pokušavaju nositi i za vreme hladnih jesenjih dana. Verni ljubitelji „starki“ u težnji da stopala zaštite od hladnoće obuvaju i po nekoliko pari čarapa.

  1. Uklapaju se uz većinu odevnih kombinacija

Šta god da obučete na sebe, velika je verovatnoća da će se u Vaš stajling ukopiti određeni modeli patika. Sve modele patika sasvim sigurno možete obuti uz farmerke, šorceve, majice ili košuljice. Većinu modela možete uklopiti čak i uz nešto opuštenije haljinice i suknjice. Šta više, u poslednjih par godina ove kombinacije su izuzetno moderne. Izuzetak od pravila jesu elegantne odevne kombinacije izrađene od materijala poput svile.

Оставите одговор