Da li fudbaleri imaju problema sa celulitom?

Gotovo da možemo biti sto posto sigurni da nikada niste videli profesionalnog fudbalera koji vodi borbu sa celulitom. I sami znate da fudbaleri važe za grupu najpoželjnijih muškaraca na svetu, a tu titulu nose najviše zbog svog vitkog tela bez grama masti i naravno bez celulita. Fudbaleri veoma naporno rade za takve rezultate, dosta treniraju i pravilno se hrane, prvenstveno zbog fudbala koji zahteva konstantnu kondiciju, a savršena figura je benefit koji ovakav način života donosi.

Sigurno ste više puta poželeli da se konačno oslobodite celulita, ali vam se čini da vam hrana više odmaže nego što radi za vas? Ishrana protiv celulita je, verovali ili ne, zaista vaš najbolji saveznik u toj dugotrajnoj i krajnje dosadnoj borbi sa narandžinom korom, ali ona mora biti pažljivo isplanirana, i vi morate biti veoma uporni.

Bez obzira na godine ili kilograme, skoro svaka žena na svetu je doživela celulit na svojoj koži. I skoro svaka je, naravno, pokušala da ga se reši uz pomoć veoma skupih tretmana, masažera, brendiranih kremi, gelova od kojih imate osećaj da će vam koža izgoreti, ili polufantastičnih internet rešenja, kojih, na našu sreću – ili žalost, ima koliko vam duša ište.

Ipak, borba protiv celulita zahteva promenu mnogih životnih navika. Ova dosadna i ružna pojava može biti uzrokovana različitim faktorima, kao što su hormoni, genetska predispozicija, ili stres, ali takođe može biti uzrokovana i nagomilanim toksinima u telu.

Da ne biste imali celulit, bitno je šta jedete, jer je nezdrava i nepravilna ishrana najgori neprijatelj vašeg tela.

Želimo da napomenemo da, iako se celulit posmatra kao jedan od najčešćih problema sa ženskom kožom, ova pojava je, zapravo, karakteristična i za pripadnike muške populacije. Doduše, broj muškaraca pogođenih celulitom je znatno manji (samo 3% naprema 90% kod pripadnica lepšeg pola), ali ipak, treba znati da ni oni nisu imuni na ovaj problem. Celulit kod muškaraca najviše zahvata regiju abdomena, dok se kod žena može javiti na sledećim regijama:

 • Butine
 • Zadnjica
 • Ruke
 • Kukovi

A šta je u stvari celulit?
Celulit je nagomilano masno tkivo koje ispod vaše kože gura vezivno tkivo, i to se manifestuje rupicama, neravninama, i borama.

Ovde smo da vam, za početak, otkrijemo na šta sve treba obratiti pažnju kako bismo sprečili nastanak celulita, ili se borili protiv njega ukoliko ga već imamo. A onda ćemo vam ukazati na delotvorne namirnice, i objasniti kakva je to hrana protiv celulita, i na koji način ona deluje na vašu kožu.

ŠTA IZBEGAVATI AKO ŽELIMO DA SE REŠIMO CELULITA?

Mnoge stvari koje svakodnevno radimo, kao i mnoge namirnice koje svakodnevno upotrebljavamo, potpuno koče i najmanje vidljiv rezultat koji smo želeli da postignemo uz pomoć svih oni gelova i krema. U nastavku je spisak stvari koje su štetne po vaš organizam, uključujući i životne navike, i sa kojima ćete, ukoliko želite da se rešite celulita, morati da raskinete…

(Pažnja: znamo da vam se neće dopasti!)

 • ZABORAVITE NA CIGARETE

Cigarete ubrzavaju starenje kože, utiču na nivo stresa, a o ostalim nuspojavama da i ne govorimo. Zdrava, i glatka kože zahtevaju neka odricanja, pa neka vam ovo bude prvo. Verujte, vaš ceo organizam će vam biti zahvalan.

 • ALKOHOL JE OK… ALI KADA JE DOZIRAN!

Hej, znate o čemu govorimo… Čaša vina je preporučljiva za dobru cirkulaciju pivo je u umerenim količinama dozvoljeno u trudnoći, čašica rakije zdravlje čuva, jedna tekila nikoga nije ubila, i tako dalje. Ali preterivanje u količini (ili frekventnosti) je druga priča.
Ukoliko se često konzumira, alkohol može imati slične posledice po vašu kožu kao i cigarete, uz to da pritom, alkohol i dovodi vaše telo do dehidratacije (šta mislite koji  je razlog što ste žedni jutro posle dobre žurke?). A dehidrirana koža je veoma pogodno tle za celulit.

 • AKTIVNO KRETANJE, TRČANJE ILI VOŽNJA BICIKLA, A NE SEDENJE

Drage moje, vreme je da konačno postanete aktivne! Prekomerno sedenje, ili još gore, polusedeći položaj i izležavanje, može biti veoma štetno po vaše držanje, leđa, ali i kožu.

Sobnii bicikli RingSport
Fotografija je preuzeta sa sajta za sportsku opremu: Ring sobni bicikli

Ovo je može i najlakše rešiva stavka, jer postoji solidan broj prodavnica sportske opreme koje posluju online, a izbor traka za trčanje i sobnih bicikla možete obaviti i sa mobilnog telefona.

Savremen način života nas je prikovao uz kompjuter, i na poslu i van njega, ali kako biste se rešili dosadne narandžine kore, morate naći način da se od njega češće odvajate. Da bi koža bila elastična i glatka, potrebno je da krv kroz nju cirkuliše, a ne da na njoj sedite po ceo dan. Logično, zar ne?

 • REŠITE SE STRESA KAKO ZNATE I UMETE!

Okej, okej, razumemo… Gužva u saobraćaju, telefon koji zvoni na svakih 10 minuta, računi koje ste zaboravili da platite, zakasnela menstruacija, svađa sa dečkom, polomljena štikla. Znamo, nije lako.

Ali evo jedne molbe, borite se sa stresom umesto da budete njegova žrtva. Stres je faktor broj jedan za nastajanje različitih bolesti, a čak i ako zaboravimo da je stvar toliko ozbiljna, on je jedna od stvari koja utiče na generalno stanje organizma, pa samim tim i na pojavu celulita.

Kao što postoji ishrana protiv celulita, tako postoji i ona koja radi za njega.

Slede namirnice koje su, na našu i vašu ogromnu žalost, saveznici vašeg neprijatelja, celulita.

 • SLANE GRICKALICE

Grickalice poput pereca ili grisina sadrže visok nivo soli, koji može biti veoma štetan kako po vaše zdravlje, tako i po kožu. So izaziva dehidrataciju i zadržava toksine u organizmu, pa se, kao posledica može pojaviti celulit.

 • SUVO VOĆE

Suve šljive, kajsije, ili grožđe služe nam kao zamena za sveže voće, pogotovo zimi. Iako ne razmišljamo o štetnosti ovih namirnica (jer je ipak u pitanju voće), one mogu sadržati izuzetno visok nivo šećera i aditiva. A o tome koliko je šećer štetan za vašu kožu i figuru – da ne govorimo.

 • PUTER I MARGARIN

Ove dve namirnice sadrže veoma veliki broj aditiva, koji je loš po vašu kožu.

 • KUPOVNI PRERAĐENI SIREVI

Poput fete, na primer. Ovakvi sirevi sadrže visok nivo soli, koja, kako smo već objasnili, utiče negativno na vašu kožu, ali i ceo organizam.

 • BELI ŠEĆER

Ova namirnica u sebi nosi takozvane prazne kalorije. To znači da ima sposobnost da vam obezbedi višak kilograma, izazove celulit, i zalepi vam se za struk, ali nema apsolutno nikakve nutrijente koji su organizmu potrebni.

Kao zamenu ovu namirnicu, možete koristiti braon šećer, med ili neki prirodni voćni sirup.

HRANA PROTIV CELULITA: IZNENADIĆE VAS ŠTA SVE JESTE DOZVOLJENO

Pošto nam je svima verovatno preko glave brojanja kalorija i upozorenja o tome šta ne smemo da jedemo, ovde smo da vam ukažemo na to koliko izbora zapravo imate onda kada se odlučite za zdravu ishranu. Iako zaista ponekad izgleda kao da će vam u ime dobre linije biti zabranjeno sve u čemu uživate, pogledajte još jednom našu listu stvari koje su dobre za vaše telo, i videćete da ishrana protiv celulita nije toliko siromašna i dosadna kao što ste možda mislili.

 • MASLINOVO ULJE

Ako pitate nutricioniste, većina će se služiti u jednom: ne treba se plašiti masti i ulja, jer ona ne znače nužno višak kilograma i celulit. Maslinovo ulje sadrži u sebi masti koje nisu u potpunosti procesuirane, i takođe polifenol, antioksidant koji čuva štitnu žlezdu i podstiče njen rad.

Zašto je to važno za borbu protiv celulita? Zbog toga što pravilno funkcionisanje štitne žlezde ubrzava metabolizam, sagoreva masti, i daje energiju ćelijama koje su deo naše kože, te ona postaje zdravija i elastičnija, a celulit sve neprimetniji.

 • LOSOS, SARDINE, ORASI

Ove namirnice su odlični izvori Omega 3 masnih kiselina, koje pospešuju cirkulaciju tako što pozitivno utičnu na zdravlje krvnih sudova.

 • SUNCOKRETOVO ULJE, SEMENKE SUNCOKRETA, SOJA

Na isti način utiču i Omega 6 masne kiseline, koje se mogu naći u ovim namirnicama.

 • NAMIRNICE BOGATE VITAMINOM C

Postoje tvrdnje da povećan unos vitamina C može povećati nivo kolagena u telu.

Kolagen je protein koji se može naći u vezivnom tkivu u telu, tako da njegovo povećanje može zapravo dosta doprineti tome da koža postane elastičnija i da celulit, ta uporna noćna mora, konačno nestane sa vaše kože.

Namirnice bogate vitaminom C su:

 • LIMUN
 • GREJPFRUT
 • NARANDŽA
 • MANDARINA
 • ANANAS
 • BOROVNICE
 • BROKOLI
 • PAPRIKA
 • KUPUS
 • ŠIPAK

Osim ovih namirnica, koje su nam svima dostupne u toku cele godine, vitamin C je najprisutniji u kakadu šljivi i kamu kamu plodu, koji su prave vitaminske bombe i smatraju se superhranom, ali su isto tako i veoma moćna hrana protiv celulita.

 • VODA

Okej, znamo da ste ovo očekivali, ali nije na odmet da vas neko još jednom podseti da pijete vodu! Nosite uz sebe flašicu obične vode, držite čašu sa vodom na radnom stolu, ili, na kraju krajeva, skinite onu famoznu WATER DRINK REMINDER aplikaciju ako će vam tako biti lakše ili zabavnije…

Samo, zaista, konačno počnite da pijete onoliko vode koliko je vašem telu potrebno.

Voda je jedna od namirnica koje su na spisku saveznika protiv celulita. Ona pomaže da se iz tela izbace mali zli toksini, koji doprinose stvaranju celulita, ali i ozbiljnijih bolesti. Voda sa ledom vam čak može pomoći da sagorite neke kalorije, jer je pri unosu u organizam, telo prvo zagreva, pri čemu troši energiju, odnosno kalorije.

 • KOREN ĐUMBIRA

Jedan od najstarijih začina na svetu, osim što je vaš najmoćniji saveznik u borbi protiv prehlade, takođe jeste i vaš pomonik u borbi protiv celulita i viška kilograma.

Đumbir podstiče cirkulaciju, i ubrzava rad metabolizma, pa vam može pomoći u borbi protiv celulita.

 • BELANCE

Sjajan izvor dijetalnog proteina, a ipak prava hrana protiv celulita, koja sadrži nizak nivo masti i kalorija. Idealno za vašu dijetu, zar ne?

Naravno, iako je žumance dosta bogatije mastima i holesterolom, nemojte ga sasvim izbaciti iz ishrane, jer je odličan izvor gvožđa, cinka, kao i vitamina A, D, E i B12.

KAKO DA PROMENIM ŽIVOTNE NAVIKE?

Jasno je da ishrana protiv celulita nije stvar koju možete uvesti u život preko noći. Ni na šta se ne možemo priviknuti brzo ili naglo, i zbog toga nikada ne primenjujte stari, dobri „OD SUTRA ĆU“ moto. Svi znamo iz sopstvenog iskustva da sutra ili nikad ne dođe, ili se već prekosutra završi.

Umesto ove, nažalost, neuspešne životne filozofije, radite pametno za sebe i svoje telo. Izbacujte malo po malo, danas kesu čipsa ili parče pice, a sutra veće poroke, poput Koka-kole, ili vaše voljene paklice Davidova.

Isto tako radite i sa novim namirnicama: navikavajte se malo po malo na njih, umesto da pokušavate da za jedan dan promenite život iz korena. Pokušajte, takođe, i da sebe ne mučite ukoliko vam se desi cheating moment posle nekoliko dana. Oprostite sebi i nastavite dalje, jer ste sami sebi najbolji saveznik.

A leto je počelo upravo u trenutku objave ovog članka…

Оставите одговор