Najveći skandali u istoriji Svetskog prvenstva u fudbalu

Svetsko prvenstvo u fudbalu je jedan od najgledanijih sporstih događaja na svetu. Svake četvrte godine ovo međunarodno takmičenje privlači pažnju više miliona gledalaca. 

Iako su tih meseci u centru pažnje sport i sportisti, utakmice, rezultati i navijači, dešava se da prvenstvo obeleži i neki skadnal, manje ili više ozbiljan. U ovom tekstu ćemo predstaviti četiri, po nama najveća skandala u istoriji ovog takmičenja.

Utakmica Brazil – Švedska 1978. godine

Za ovaj skandal je kriv velški sudija Klajv Tomas, poznat kao Knjiga. Dobio je taj nadimak zbog neizmerne pedantnosti dok sudi. Za ovu utakmicu je prevršio čak i svoje standarde kada je dosudio kraj utakmice dok je lopta letela iz kornera. Rezultat je bio 1:1 i Brazil, da je kraj sviran nakon ovog napada, dobio utakmicu jer su zapravo postigli gol. Iako je dozvolio Brazilu da izvede korner, dosudio je kraj utakmice jer je smatrao da su 15 sekundi zaustavnog vremena bile dovoljne da se izvede korner. Brazilcu Nelinju trebalo je malo duže da izvede korner i zbog toga je došlo do ovog kontroverznog suđenja. FIFA je raskinula ugovor sa njim nakon ove utakmice, ali šteta je već bila načinjena. Kasnije se izjasnio da je Ziko, fudbaler koji je postigao gol, zakasnio samo četiri desetinki, ali da je svakako zakasnio.

Maradona i droga

Fanove svetskog prvenstva 1994. nije iznenadila pobeda Argentine nad Grčkom već oči glavnog igrača Argentine koje zamalo nisu iskočile iz lobanje dok je gledao u kameru kada je njegov tim osigurao rezultat od četiri pobede u grupi A.

Maradona je pre toga već „odležao“ zabranu bavljenja fudbalom u trajanju od 15 meseci jer su mu na testu otkriveni tragovi kokaina u krvi. To ga nije sprečilo da se ponovo nađe u žiži javnosti zbog još jednog sličnog rezultata na testu za drogu. Ovog puta je pozitivan na efedrin. On je tvrdio da je supstancu greškom uneo u sebe kad mu je trener dao pogrešno energetsko pice. FIFI se međutim nije dopalo to objašnjenje i bio je diskvalifikovan sa prvenstva.

Ronaldovo odsustvo sa finala sa Francuskom 1998. godine

Ronaldo je bio na putu da postane novi heroj brazilskog tima kada je postigao 4 gola i 3 asistencije na putu ovog tima do finala Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Ali, samo 72 minuta pre početka utakmice, njegovo ime je bilo uklonjeno sa liste startnih jedanaest.

Ova vest se brzinom svetlosti proširila svuda u svetu i ubrzo je njegovo ime vraćeno na listu. Međutim, vidno poljuljan napadač je narednih 90 minuta delovao kao senka, a njegova igra nije bila ni blizu one koju je pokazivao u prethodnim mečevima. Francuska je prilično lako dobila utakmicu rezultatom 3-0.

Kasnije je otkriveno da je Brazilac doživeo konvulzije samo nekoliko sati pre utakmice, ali je navodno molio selektora Maria Zagalada da ipak igra. To, doduše, nije zaustavilo teoretičare zavere da idu i dalje sa teorijama da je FIFA namestila utakmicu, ili da je Ronaldi nevoljno primio injekciju koja je dovela do konvulzija. Neki od ovih teoretičara čak tvrde da imaju dokaze do kojih su došli uz pomoć instaliranih prisluškivača u telefone članova FIFE. Međutim, sve je ostalo samo na nivou teorija zavere, a Francuska je naredne četiri godine nosila titulu prvaka sveta u fudbalu.

Fašistički pozdrav igrača Italije

Italija je bila prva reprezentacija koja je uspela da osvoji dva šampionata zaredom, ali je taj njihov uspeh zauvek zasenilo ponašanje njihovih igrača na utakmici protiv Francuske u četvrtfinalu 1938. godine. Igrači su umesto u svom tradicionalnom plavom dresu, izašli na teren u crnim dresovima sa amblemom fašističke Italije na grudima. Uz to, dok je trajala himna reprezentacije, oni su salutirali fašističkim pozdravom kao znak podrške totalitarnom režimu Benitija Musolinija. Posle veoma vidnog bunta publike na stadionu, oni su ponovo salutirali kako bi pokazali da nemaju straha niti dileme. Uspeli su da dominantno dobiju utakmicu 3:1, uprkos veoma neprijateljski nastrojene publike i to je dovelo do njihove najkontroverznije pobede na bilo kom turniru ikad.

Оставите одговор