Kakve su šanse reprezentacije Srbije da se kvalifikuje na Evropski šampionat u fudbalu 2020. godine

Reprezentacija Srbije u fudbalu, poznatija ranije pod nadimkom Evropski Brazilci, a danas kao Orlovi, trenutno se nalazi na 35. mestu FIFA tabele svetskih reprezentacija. U prošlosti, srpski fudbaleri su igrali kao deo velike zajednice naroda i narodnosti u Saveznoj federativnoj republici Jugoslaviji, koja je osvojila četvrto mesto dva puta na svetskim prvenstvima i dva puta igrala finala Evropskih šampionata.

Otkako je došlo do raspada stare države na nekoliko odvojenih, reprezentacija Srbije nikako ne uspeva da se vrati na stare staze slave. Reprezentacija se muči da ostvari zapažene rezultate i pored činjenica da ima prilično kvalitetne fudbalere, te nisu uspeli od sredine 90-tih da se kvalifikuju na pet od poslednjih šest Evropskih šampionata. 

Orlovi se i sada bore da se kvalifikuju za predstojeći Evropski šampionat, mada su im šanse realno prilično loše. Danas ćemo napraviti analizu trenutnog stanja u njihovoj kvalifikacionoj grupi i pokušati da realno utvrdimo koje su šanse našeg nacionalnog tima da se kvalifikuje na EURO koji se igra sledeće godine.

Vrlo loši rezultati na Evropskim šampionatima u prošlosti

Dok je Jugoslavija smatrana ozbiljnom selekcijom, kako u Evropskim, a tako i svetskim okvirima, ako pogledamo realno reprezentaciji Srbije nije bilo lako da ponove slične rezultate iz prošlosti, imajući u vidu da se nakon raspada bivše države igrači iz Hrvatske, Bosne, Slovenije i drugih zemalja su počeli da igraju za svoje novostvorene države.

Danas, Srbija se oslanja isključivo na svoje resurse, koji su sve slabiji, imajući u vidu loš rad sa mlađim kategorijama i činjenicu da državno prvenstvo nije konkurentno. Iako konstantno Srbija u svom sastavu ima nekoliko vrlo kvalitetnih fudbalera, koji igraju u najvećim evropskim klubovima, reprezentacija nastavlja da razočarava igrama i rezultatima. Od raspda Jugoslavije početkom devedesetih, reprezentacija se samo jednom kvalifikovala na EURO i završila na skromnom osmom mestu.

Sa ove tačke, osmo mesto deluje kao san, imajući u vidu da se Orlovi nisu kvalifikovali na EURO 2004 koji se odigravao u Portugalu, EURO 2008 koji se odigravao u Austriji i Švajcarskoj, EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajini i EURO 2016 u Francuskoj.

Manjak uspeha u tom periodu se pravdao činjenicom da je došlo do smene generacija i da je bilo potrebno vreme da novi fudbaleri sazru i počnu da ostvaruju povoljne rezultate. Ipak, cela generacija predvođena Nemanjom Vidićem i Branislavom Ivanovićem je došla i prošla, a rezultati su izostali.

Kvalifikacije za EURO 2020 su nova šansa za novu generaciju

Divna stvar u fudbalu je to što uvek postoji novi krug kvalifikacija i Srbija se sada takmiči u svojoj grupi gde pokušava da izbori mesto među timovima koji će se direktno, ili putem baraža kvalifikovati na EURO 2020. Po prvi put, nekoliko zemalja će biti domaćini ovog šampionata, a Srbija uopšte nije imala sreće sa žrebom, pošto je dobila prilično teške protivnike u svojoj kvalifikacionoj grupi.

Format takmičenja se takođe promenio, te će ovaj put biti čak 24 reprezentacije na finalnom turniru, što znači da će najbolje dve selekcije iz grupe direktno da se kvalifikuju na EURO. Srbija kao što smo već rekli ima tešku grupu sastavljenu od reprezentacija Portugala, Ukrajine, Luksemburga i Litvanije. 

Same kvalifikacije su krenule odlično, pošto je Srbija odigrala nerešeno 1-1 na gostovanju Portugalu, ali nakon toga Ukrajina je na svom terenu potpuno razmontirala selekciju Srbije i smestila čak pet golova u mrežu Dmitrovića u Lavrovu. Nakon te utakmice šanse Srbije su se smanjile, pošto su Ukrajinci direktan konkurent za drugu poziciju u grupi. Posle skorašnjeg poraza na domaćem terenu od Portugala i teške pobede nad Luksemburgom, Srbija se trenutno nalazi na trećoj poziciji u grupi sa 7 poena. Portugal na drugoj poziciji već ima osam bodova i utakmicu manje, dok Ukrajina ima 13 bodova iz pet odigranih utakmica.

Navijači Orlova se i dalje mogu nadati kvalifikacijama na EURO imajući u vidu da su njihovi igrači igrali odlično u Ligi Nacija, preko koje se može osvojiti kvalifikaciono mesto na završnom turniru. Ipak, jasno je da je reprezentacija Srbije ponovo u problemu, posebno zbog loše forme i očigledne nesloge među igračima koja je evidentna.

Ko može da napravi razliku u trenutnom timu Srbije?

Baš kao i u prošlim ciklusima kvalifikacija za velike turnire, Srbija u svojim redovima ima nekoliko vrlo kvalitetnih fudbalera, počevši od Kolarova u odbrani, do novog igrača Rela Madrida, Luke Jovića i Dušana Tadića u napadu.

Transfer Jovića na stadion Santiago Bernabeu je odjeknuo kao bomba ovog leta, ali nije on jedini od koga se očekuje da bude nosilac igre u reprezentaciji. Iskusni veznjak Manchester United-a, Nemanja Matić je taj od koga se očekuje da bude lider ove reprezentacije, prevashodno zbog svojih kvaliteta, ali i iskustva. On je već neko vreme predviđen da bude lider ove generacije i pored činjenice da se ne nalazi u najboljoj formi u poslednje vreme. 

Osim svojih igračkih kvaliteta, Nemanja Matić je nekoliko puta pokazao da ima veliko srce van terena. Pre godinu dana, svetske novine su pisale o njegovoj anonimnoj donaciji u visini od 70.000 eura, dečaku Duletu koji je bolovao od neuroblastoma. Takođe, on je poznat i po tome što pomaže svoje rodno selo Vrelo, koje ima tek nešto više od 1.600 stanovnika. Matić je pomogao da se obnovi škola u tom selu i platio dugove koji su se bili nagomilali.

Još interesantnija stvar oko Matića je činjenica da je plaćao i kockarske dugove svojim prijateljima. Nemanja je svakako svestan da je na taj način pomogao ljudima koji verovatno imaju problema sa kockanjem, te da to nije najbolje rešenje koje je mogao da uradi. Mnogo bi bolje bilo da je pokušao sa radnjama odgovornog kockanja jer bi na taj način ukazao da je kockanje pogrešno, a plaćanjem dugova je verovatno samo ohrabrio svoje prijatelje da nastave sa nečim u čemu nisu baš dobri.

Najbolji strelac ekipe je svakako napadač Fulhama, Mitrović, koji igra u neverovatnoj formi u poslednje vreme. Srpski napadač je postigao golove u pet uzastopnih mečeva u Čempionšipu, a na sve to je dodao i tri gola za svoj nacionalni tim u poslednje dve utakmice. Njegove dobre igre u nacionalnom dresu u nastavku šampionata bi svakako pomogle Orlovima da se eventualno plasiraju na završni turnir.

Naposletku, Srbija ima i mlade nade, kao što je veznjak Lazia, Sergej Milinković Savić, igrač koji je zapalio fudbalsku Evropu i igrač za koga se bore poznati evropski klubovi. On je svakako budućnost ove reprezentacije i treba očekivati da će dobijati sve više šanse da pokaže šta zna. 

Šta očekivati od Srpske reprezentacije?

Trenutno, slobodno možemo reći da su šanse reprezentacije Srbije da se preko kvalifikacija kvalifikuje na završni turnir prilično mršave. Poraz od Ukrajine je bio prelomna tačka, kada je selektor Krstajić dobio otkaz, a novi selektor Tumbaković ima prilično težak posao pred sobom. Ostalo je još samo tri utakmice u kojima Srbija mora da ostvari sve pobede i da se nada da će se Portugalija okliznuti i izgubiti bodove, što je malo verovatno. 

Ako ipak Srbija uspe da se dokopa završnog turnira preko Lige NAcija, jako je teško prognozirati šta se može desiti. Individualni kvalitet svakako postoji, te ukoliko novi selektor bude uspeo da uklopi taj kvalitet u jednu funkcionalnu celinu, Srbija bi konačno mogla da napravi neki solidna rezultat na internacionalnoj sceni.

Оставите одговор