Najbolja oprema za trčanje u 2022.

Da li znate da je trčanje pravi način da na jednostavan način pokrenete srce, aktivirate telo i pozitivno utičete na svoju fizičku kondiciju. Sjajno je što to možete da radite skoro svuda i ne treba vam mnogo da biste ovo ostvarili. Naravno, osim motivacije da krenete.

Da bi vam trčanje bilo što ugodnije, funkcionalna oprema koja odgovara vašim specifičnim potrebama može znatno poboljšati vaše iskustvo i dodatno vas podstaći na aktivnost.

Evo naših preporuka za najbolju opremu koja će vas pokrenuti.

Osnovna oprema za trčanje

Ako bismo hteli da potrebnu opremu svedemo na ono najosnovnije, onda bi to podrazumevalo sledeće:

  1. Patike – Udobnost je ključna, zato pronađite model koji vam idealno odgovara. Ako vam se stopalo izvlači kada je isprobate, najverovatnije će tako biti i kada trčite. Iz tog razloga je veoma značajno da imate udobnu obuću koja će vam pristajati i biti odgovarajuće veličine.
  2. Odeća – Preporučuje se slojevito oblačenje u skladu sa vremenom, da komadi garderobe koje nosite tokom trčanja budu takvi da se osećate komforno, da vam dobro pristaju i da su od prozračnih tkanina.
  3. Sigurnost – Predmeti kao što su neka identifikaciona oznaka, reflektujući prsluk ili prednja lampa koja se nosi na glavi mogu vam pomoći da se osećate sigurnije tokom trčanja. Iako ovo nije neophodno, neki od ovih dodataka su posebno značajni ukoliko trčite tokom večeri ili noću.
  4. Gedžeti – GPS sat za trčanje ili fitnes narukvica koji prate vaše kilometre i trening, a neki od njih i druge parametre koji vas mogu zanimati. Ipak, tehnologija vam nije neophodna da biste uživali u trčanju.

Iako dodatna oprema koja se tiče bezbednosti i gedžeta nije uvek preko potrebne, neke od navedenih stavki za sigurnost jesu preporučljive u određenim situacijama, dok gedžeti nekima zaista predstavljaju dodatnu motivaciju, te u tom kontekstu predstavljaju sjajan način da vam dodatno pokrenu i motivišu.

U produžetku saznajte šta je sve važno za osnovnu opremu i koji još sve dodaci i oprema za vežbanje mogu da vam olakšaju trčanje ili bilo koji drugi trening, da li vam je baš sve od toga neophodno i kako da pronađete najbolje opcije za sebe.

Kakve patike su najbolje za trčanje?

Odabir „najboljeg” para patika za trčanje je mnogima nemoguć zadatak. Koliko je neka patika prava za vas zavisi od niza faktora, uključujući veličinu i oblik vaših stopala, koliko često trčite, kao i od toga koji su vaši ciljevi treninga.

Sigurni smo da znate da je danas dostupan zapanjujući broj opcija i modela. Da bismo vam pomogli da pronađete patike koje će vam najviše odgovarati, preporučujemo da isprobate nekoliko različitih parova i brendova. To možete uraditi bilo u vašoj lokalnoj prodavnici za trčanje, gde možete da iskoristite stručnost osoblja da vam pomognu da napravite dobar odabir, ili kod kuće, ako više volite da kupujete online.

Obratite pažnju na udobnost, kako vam se stopalo oseća u njima i, najvažnije, na broj, kako se ne bi desilo da vas patike tokom trčanja stežu ili žuljaju.

Pojas za trčanje, da ili ne?

Pojas za trčanje pruža najudobnije i ergonomski zgodan dodatak za nošenje različitih stvari kada idete na trčanje.

Koliko god želeli da slobodno trčite bez bilo kakvih stvari kod sebe, put bez pametnog telefona, ključeva i lične karte nije uvek praktičan. Tokom dužih treninga ili trka, možda ćete želeti da nosite i vodu ili nešto od hrane, ili čak možda i neku dodatnu sitnicu. Zato pojas za trčanje predstavlja savršeno rešenje jer udobno pristaje i omogućava lak pristup vašim stvarima u svakom trenutku tokom trčanja.

Pojasevi mogu biti manji i veći modeli pa, u zavisnosti od toga da li su vam potrebni i šta biste nosili sa sobom, možete odabrati onaj koji vama najviše odgovara.

Da li vam je potrebna traka za ruku za pametni telefon?

Kada uzmemo sve u obzir, mi smatramo da su pojasevi za trčanje ipak nešto bolji od traka za ruku, koje nekima mogu da smetaju tokom trčanja. Ipak, traka za ruku jeste opcija ako želite da nosite svoj telefon i ništa drugo, ako smatrate da su kaiševi za trčanje neudobni ili loše pristaju.

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bi bio, ukoliko vam je ovo sasvim dovoljno i tokom trčanja nemate potrebu da sa sobom nosite i neke druge sitnice sem svog telefona, onda je ovo pravo rešenje za vas.

One se lako postavljaju, postoji nekoliko njihovih modela u zavisnosti od veličine telefona koje imate i veoma su praktične u svakom smislu.

Boca za vodu tokom trčanja

Trčanje sa vodom može pomoći u sprečavanju dehidratacije i učiniti da istrčavanje dužih razdaljina bude malo lakše.

Odgovarajuća boca za vodu treba da bude takva da u nju staje onoliko tečnosti koliko će vama biti dovoljno za određene distance tračanja ili određene treninge. Treba znati da potreba za hidratacijom zavisi od više faktora kao što su, individualna brzina znojenja, intenzitet treninga i vremenske prilike.

GPS sat za trčanje, pametni sat ili fitnes narukvica?

GPS sat i fitnes narukvica za trčanje su gedžeti koji mogu u znatnoj meri podići vašu motivaciju i podstaći vas na trening i vežbanje.

Oni su tu da vas informišu o različitim parametrima vašeg treninga, prate vaše kilometre, a neki modeli i prate potrošnju kalorija, kao i druge faktore.

Ima i onih naprednijih modela satova koji zahvaljujući svojim dodatnim funkcionalnostima i pametnim opcijama, predstavljaju i gedžete koje ćete sigurno koristiti van treninga, dok vam fitnes narukvice mogu pomoći da pratite svoje korake, san i vežbe — uključujući i trčanje.

Koji od ovih gedžeta će biti vaš izbor zavisi samo od vaših preferencija i potreba.

Slušalice, za trčanje uz omiljenu muziku

Ako je dobra lista pesama motivacija koja vam je potrebna da krenete na trčanje i trening, slušalice su za vas neophodan deo opreme za trčanje.

Bilo da tokom trčanja volite da slušate muziku ili neki od podkasta, izbor slušalica će biti posebno važan, jer neće svaki model svakome odgovarati. Neki i dalje preferiraju žične modele, dok se neki odlučuju za one Bluetooth modele ili nek od njihovih varijanti.

U skladu sa tim, obratite pažnju na to kakav model vama najviše odgovara, koji od njih će vam stabilno stajati u ušima i neće spadati tokom trčanja i vežbanja. Svakako, treba gledati baš modele koji su namenjeni za ovakve aktivnosti jer će one na najbolji način pružiti sve što vam treba.

Sve ove sjajne dodatke i opremu, ali i mnogo toga još, možete pronaći na sajtu ePonuda, gde imate priliku da uporedite cene i pogledate najznačajnije karakteristike željenih proizvoda.

Trčanje je lakše i zabavnije uz najbolju opremu i gedžete

Za kraj, napomenućemo da ne mora da znači da će vam sve ovo biti neophodno za trčanje i trening. Fokusirajte se na najvažnije i nabavite dobre patike i garderobu koja će vam maksimalno olakšati treniranje i pružiti vam udobnost i sigurnost ukoliko je to potrebno, a sve ostalo zavisi od vaših želja i potreba.

Ne zaboravite i na neko opuštanje i istezanje nakon završenog trčanja, kako biste svoj trening na pravi način i završili.

Оставите одговор