Fizikalna terapija – šta sve podrazumeva?

Jedna od definitivno najstarijih grana u medicini jeste fizikalna medicina (prvo se pojavila u staroj Grčkoj a zatim u Rimu i Kini) i podrazumevala je korišćenje određenih prirodnih metoda za lečenje pacijenata. 

Danas se ova grana medicine fokusira na to da pacijentu u najkraćem mogućem roku otkloni bol, poboljša njegovu pokretljivost i omogući mu svakodnevno obavljanje fizičkih aktivnosti. Svi oni kojma je zbog neke povrede narušen kvalitet života kao i onima kojima je neophodan post-operativni oporavak, idealni su kandidati za fizikalnu terapiju. 

Šta podrazumeva sve fizikalna terapija i rehabilitacija?

U zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta, dijagnozu bolesti i sl, zavisi koje terapije će mu biti prepisane od strane fizijatra. U fizikalnoj medicini postoji veliki broj metoda koje mogu biti od koristi pacijentima kada je smanjenje i otklanjanje bola u pitanju, kao i za poboljšanje cirkulacije, povećanja elastičnosti mekih tkiva, i za brži rad metabolizma itd. 

Fizikalna terapija i rehabilitacija u centru Fizionova podrazumeva upotrebu najsavremenije aparature u oblasti fizikalne medicine na čelu sa iskusnim timom fizioterapeuta koji će izaći u sustret svima onima koji imaju neku vrstu povrede ili bola u predelu leđa, vrata ili donjih i gornjih ekstremiteta. 

Fizikalna terapija je podeljena na nekoliko vrsta, pa tako pacijenti mogu ići na terapije laserom, elektroterapiju, kineziterapiju, magnet, fototerapiju, terapija ultrazvukom itd. Veoma je bitno da pacijenti redovno posećuju terapije, najbolje u kontinuitetu kako bi se postigao maksimalni rezultat. 

Kojim pacijentima se najčešće zakazuju fizio terapije?

Sa medicinskog aspekta, postoji određeni niz indikacija koje mogu ukazivati da je pacijentu itekako potrebna neka vrsta fizikalne terapije za brži oporavak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima u najkraćem mogućem roku.  Svi oni koji osećaju bolove u predelu vrata, ili sedalnom delu kičme, kao i osobe koje imaju neki oblik sportske povrede, povrede na radu, bolest zglobova, ili im je dijagnostikovana fibromialgija ili polineuropatija, fizikalne terapije mogu biti od pomoći. 

Kako izgleda sama terapija nekom metodom?

Pre nego što pacijent započne sa terapijama koje mu je odredio izabrani fizijatar, neophodno je da se od lekara opšte prakse zakaže pregled kod fizijatra. Fizijatar zatim razgovara sa pacijentom o problemima koji ga muče, obavlja rutinski pregled zglobova, mišića i kičme i na osnovu uspostavljene dijagnoze usmerava pacijenta na dalji tok lečenja. Pacijent u dogovoru sa lekarom može zatražiti i snimanje pojedinih delova kičmenog stuba ili cele kičme rendgenom ili magnetnom rezonancom ukoliko smatra postoji potreba za ovakvom vrstom snimanja. 

Nakon pregleda fizijatra, pacijentu se daju određene terapije, sve u zavisnosti od dijagnoze i njegovog opšteg zdravstvenog stanja. Najčešće se prepisuje kombinacija nekoliko različitih terapija sa ciljem direktnog delovanja na predeo gde se javila povreda, kao i na onim mestima na kojima pacijent oseća bolove. 

Na primer, kineziterapija je idealna za one koji imaju neku vrstu degenerativnih promena (spondilozu, išijas, kifozu, krivu kičmu i sl.) i podrazumeva određene vežbe koje pacijenti treba da rade sve do granice bola. Fizioterapeut je tu da nadgleda da li se vežbe rade pravilno kao i da se posveti svakom pacijentu pojedinačno i prilagodi ih u zavisnosti od njegove dijagnoze. 

Оставите одговор