Opremanje sportskog centra od poda do plafona

 

Bilo da je veliki ili mali prostor u pitanju, sportski kutak je mesto koje treba da zadovolji potrebe korisnika.

Teretane, fitnes centri, bazeni na zatvorenom i sportsko-rekreativni centri – svi treba da imaju kvalitetne podove pre svega, dobru izolaciju i ventilaciju, i dobro opremljene prostorije. Koji su saveti stručnjaka za sređivanje jednog prosečnog sportskog centra, videćemo u tekstu koji sledi.

Važni su kvalitetni podovi

Ukoliko jedan sportski centar sadrži, na primer, teren za košarku, teretanu, salu za grupno vežbanje, svlačionice sa kupatilima i tuš kabinama, to podrazumeva i različite vrste podnih obloga. Zašto je to važno? Pretpostavimo da takav sportski centar ima puno korisnika, i da se u takvim slučajevima podovi prilično brzo mogu pohabati. Kada jednom opremate takav prostor, podne obloge moraju biti visokog kvaliteta, jer ne može se takvo renoviranje raditi baš često. U krajnjoj liniji, nije baš isplativo. Za košarkaški teren uglavnom se preporučuje parket – on je nezamrnljiv kada je kvalitet u pitanju. Zatim, za teretane postoje posebne podloge koje su pogodne za teške sprave – sprečavaju da prave veliku buku, a ukoliko se ispusti teg ili neki drugi rekvizit, neće doći do oštećenja. To su takozvani gumeni sportski podovi. Oni su pogodni i za sale u kojima su grupni treninzi i školice sporta jer sprečavaju klizanje. Za prostorije kao što su svlačionice i kupatila, naravno, preporuka je postaviti keramičke pločice, i to one sa grubljim gornjim slojem koji se ne kliza. Bezbednost je ipak na prvom mestu.

Neophodni ormarići za kupatilo

Ormarići za kupatilo spadaju u obavezni inventar jednog sportskog prostora koji koristi veliki broj ljudi. Pošto su u takvim objektima svlačionice često povezane sa kupatilima i tuš kabinama, ormarići za kupatilo su neophodni da bi korisnik imao gde da ostavi svoje stvari. Takođe, oni u najvećem broju slučajeva imaju bravice sa ključem, te je moguće u njima ostavljati stvari kao što su novčanik, telefon, nakit. Kod postavljanja ormarića treba voditi računa o dimenziji, o tome gde je najpogodnije postaviti ih, kao i izboru materijala. Ne treba smetnuti sa uma visok procenat vlage u svlačionicama, te često korišćenje bravica, otključavanje i zaključavanje. Neretko se preporučuju metalni ormarići za kupatila, ili pak od medijapana, sa obaveznom zaštitinom folijom za vlagu.

Izolacija i ventilacija prostora

Za jedan sportski prostor, navedene dve stvari su izuzetno važne, te i one, kao i postavljanje podova, čine najbitnije poduhvate prilikom opremanja. Izolacija je važna pre svega zbog zagrevanja i hlađenja prostorija, što znatno utiče na troškove, budući da su u pitanju velike površine, u kojima nije lako postignuti određenu temperaturu. Takođe, treba prostorije zaštititi i od buke, koja može biti izuzetno velika i neprijatna, kako onima koji tu borave, tako i onima u neposrednoj blizini sportskog objekta.

Kada je ventilacija u pitanju, ona treba da obezbedi cirkulisanje svežeg vazduha iz spoljašnje sredine i da ga rasporedi po svim prostorijama. Ventilacija je takođe zadužena za uklanjanje neprijatnih mirisa i regulisanje vlage, a sva to su krucijalne stvari kada su sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru u pitanju. Dakle, ni na ovim stavkama ne treba štedeti, jer dobra ventilacija omogućava prijatan i bezbedan boravak svih ljudi u objektu – i posetilaca i zaposlenih.

Оставите одговор