Preporuke za vežbanje za ljude sa visokim holesterolom

Redovnim vežbanjem, u kombinaciji sa zdravom ishranom, možete smanjiti ukupni holesterol u proseku za 10 procenata i eventualno izbeći uzimanje lekova kako biste kontrolisali svoje stanje.

Ukoliko imate problem sa povišenim lošim holesterolom, vreme je da svoj način života prilagodite okolnostima i uvedete vežbanje u svoj dnevni raspored. Pokazaćemo vam koje su to vežbe prigodne za borbu protiv visokog holesterola, a mogu se prilagoditi vašem stepenu kondicije i mogu poboljšati vaše celokupno zdravlje.

Rizici visokog holesterola

Ako imate visok holesterol, poželjno je smanjiti ga jer povećava rizik od razvoja srčanih oboljenja. Da biste smanjili rizik od bolesti srca i smanjili holesterol bez upotrebe lekova, morate redovno vežbati, jesti zdravu hranu i prestati pušiti cigarete i piti alkohol.

Koja vrsta vežbi najbolje funkcioniše kod snižavanja holesterola?

Postoji mnogo programa za vežbanje, a većina njih, od hodanja, trčanja do joge, izgleda da imaju isti uticaj i efekat kada se radi o snižavanju triglicerida i podizanju HDL (“dobrog” holesterola). Svakako, bilo koja vrsta fizičke aktivnosti doprinosi boljem fuknkcionisanju vašeg organizma.

Ako želite smanjiti LDL – loš holesterol, morate kombinovati vežbanje sa zdravom ishranom i gubitkom težine.

Neka istraživanja su utvrdila da je aerobik najefikasniji u borbi protiv lošeg holesterola. Pored aerobika vrlo učinkoviti su i plivanje i trčanje. Čak i ako niste strastveni plivač ili ne volite da trčite ili niste aktivni već neko vreme, možete uživati u mnogim drugim načinima vežbanja koji će takođe pozitivno uticati na smanjenje holesterol.a Na primer, studije pokazuju da hodanje bilo sporo, bilo brzo, joga i tai chi mogu sniziti holesterol. Dakle, važno je samo da budete aktivni.

Kako početi sa vežbanjem?

Ako vodite sedeći način života, kako bi se u žargonu reklo, odnosno niste u potpunosti aktivni i/ili imate prekomernu težinu, obratite se svom lekaru i drugim stračnjacima (nutricionisti, psiholozi, personalni treneri…) koji će vam pomoći da napravite program vežbi, da se motivišete i pronađete najadekvatniji način da promenite loše navike koje su i dovele do zdravstvenih problema.

Intenzitet vašeg treninga treba da bude na niskom ili umerenom nivou dok se ne poveća kondicija i izdržljivost. Počnite da vežbate u intervalima od 10 do 15 minuta i napredujte sve do 30 minuta tokom vremena.

Koliko je potrebno da vežbate?

Sadašnja istraživanja pokazuju, da kako bi se smanjio nivo holesterola, morate praktikovati makar 30 minuta vežbanja više dana u nedelji. Idealno bi bilo da vežbate najmanje 60 do 90 minuta nedeljno, sa optimalnim ciljem od 200 minuta nedeljno.

Ako ste prezauzeti tako da se uklopite u vremenski period od 30 minuta, ne brinite: studije pokazuju da ako podelite ovo vreme u intervalima tokom dana (na primer, dve sesije vežbanja od 15 minuta), dobićete podjednake zdravstvene koristi od tih vežbi. Međutim, za zdravlje kardiovaskularnog sistema, interval mora da traje najmanje 10 minuta.

Iako se čini da aerobik pruža najviše koristi za snižavanje holesterola, važno je napomenuti da će bilo koja vrsta fizičke aktivnosti ima pozitivnog uticaja i može vam pomoći da izgubite težinu i poboljšate zdravlje srca.

Ishrana kod povišenog holesterola

Naravno, vežbanje mora da prati i pravilna ishrana. Povedite računa o tome šta unosite u svoj organizam. Najbolje bi bilo da neko vreme forsirate vegetarijansku ishranu. U svakom slučaju, vaša ishrana trebalo bi da se sastoji najviše od povrća, izbegavajte masti i ulja. Snižavanju holesterola pripomažu jabuke, đumbir, beli luk, limun, avokado, surutka.

Оставите одговор