Saveti kako održavati patike za trčanje

Iako je zima već uveliko, to ne znači da je sezona trčanje gotova. Naprotiv, ova zima je omogućila mnogim ljubiteljima trčanja da još malo uživaju u prirodi, a ne na traci u teretani. Međutim, blato, lišće i ostala prljavština ostavljaju tragove na Vašim patikama koje treba ukloniti. Upravo zbog toga dajemo Vam par saveta kako najbolje održavati patike za trčanje.

Nakon treninga ostavite patike da se osuše

Kada završite sa trčanjem, posebno zimi, nakon treninga ne ostavljajte patike u kesi ili negde gde neće moći lepo i brzo da se osuše. Osim toga, nikad ne ostavljajte čarape u patikama. Tako će se patike sporije sušiti, a i više će poprimiti miris znoja.

Da biste odložili pranje patika, kupite sprej ili prah za obuću. Kada se osuše patike, nanesite sprej ili prah koji će upiti neprijatne mirise i vlagu. Da ne bi ostajao beli prah na čarapama, nakon nekoliko minuta od nanošenja spreja ili praha istresite patike.

Da biste vratili snežno beli izgled đona poslužite se starim trikom: na staru četkicu za zube nanesite malo paste i istrljajte đon.

Na sajtu Sportizmo naćićete patike za trening koje vam savršeno odgovaraju, s obzirom na široku i kvalitetnu ponudu.

Pranje

Patike za trčanje su najčešće napravljene od kombinacije različitih materijala i zbog toga se prepuručuje ručno pranje u toploj vodi sa dodatkom blagih deterdženata. I nikako nemojte koristiti koristiti četku za ribanje, jer ćete tako oguliti patike. Dovoljno je da istrljate nekim mekšim sunđerom. Naravno, pre pranja uklonite blato.

Nekada nije neophodno oprati čitave patike, već je dovoljno da operete uloske i pertle kako biste ih osvežili. Na ovaj način ćete smanjiti habanje koje može nastati usled pranja i trljanja.

Što se tiče mašinskog pranja, trudite se da ga izbegavate. Međutim, ukoliko je neophodno, pridržavajte se određenih saveta. Prvo, skinite pertle i izvadite uloške iz patika. Patike ubacite u vreće za pranje osetljive odeće, kako biste izbegli oštećenja koja mogu nastati prilikom pranja. Takođe, pertle i uloške možete nasapunjati i istrljati pre ubacivanja u mašinu. Potom podesite temperaturu na 30 stepeni (viša teperatura može oštetiti gumene delove) i isključite centrifugu kako ne biste oštetili platnene delove. Preporučuje se da u mašinu ubacite i par peškira koje znate da neće pustiti boju.

Sušenje patika

Bilo da perete ručno (patike ili odeću), ili u mašini, najbolje bi bilo da ih sušite prirodno, na dovojnoj udaljenosti od grejnog tela. Kako biste ubrzali sušenje, patike napunite novinama koje će upijati vlagu. Nakon nekoliko sati zamenite novine. Takođe, novine pomažu da se patike ne deformišu tokom sušenja. Budite strpljivi, jer sušenje može trajati minimum 12 sati. Zato preporučujemo da imate dva para patika kako biste mogli da trenirate u jednim, dok se druge patike suše.

Kako da znate kada treba da zamenite patike

Kao što znate, treninzi ostave posledice i na Vaše patike za trčanje i nakon nekog vremena potrebno ih je zameniti. Koliko god voleli svoje patike za trčanje, nikada ne zaboravite da je njihova glavna svrha da pruže udobnost i da apsorbuju pristisak prilikom dodira stopala sa podlogom.

„Radni vek“ Vaših patika, pre svega, zavisi od toga koliko često i intenzivno trenirate i po kojoj podlozi trčite. Kada vidite da se đon prilično pohabao, da su se šare na njemu izlizale, vreme je da razmislite o novom paru patika.

Ovi saveti će svakako biti od koristi svima koji su aktivni, koji redovno treniraju, kao i onima koji se odluče da im sportska gimnazija bude sledeći stepenik u obrazovanju, iz prostog razloga što će se kroz treninge biti stalno u pokretu, a tada je izuzetno važno voditi i računa i o opremi koja se nosi, u ovom lučaju patikama.

Оставите одговор