Kraljeve kopačke

Da li znate kada su nastale najpopularnije patike za fudbal? U vreme britanskog kralja Henrija VIII, najpopularnija igra na svetu postala je sastavni deo života svih Britanaca, tako da se razvoj kopački podudara sa nastankom i razvojem fudbala.

Još krajem 19. veka počela su da se uspostavljaju pravila i zakoni u fudbalu i sama struktura igre, pa se od obične igre u kojoj se uživala po provincijama i selima došlo do sporta u kojem se danas uživa širom čitave planete.

Patike za fudbal, popularne kopačke prvi put su pomenute još u 16. veku kada ih je obućar kralja Henrija VIII napravio, a one su tada koštale 4 šilinga, a danas bi one zapravo koštale 100 funti. Iako su ove patike preteča fudbalskih kopački, o njima nema sačuvanog traga, jer nema sačuvanog modela, ali ono što se zna jeste da su bile teške, duboke i od kože. Popularne “kraljeve kopačke” su se kasnije razvijale, a njihov model usavršavao, pa se danas mogu naći u različitim bojama, modelima i raznih popularnih brendova. Danas su tu adidas patike za fudbal, zatom nike, puma i mnoge druge.

Kako se fudbal razvijao i usvajala pravila igre, tako je i njegova popularnost rasla širom Velike Britanije, pa je od razonode za radnike iz fabrika i stanovnike lokalnih sela, sa organizovanjem igre i utvrđivanjem pravila fudbal postaje glavna preokupacija posle posla, a počinju i da se prave iste kopačke za članove jednog tima. Početkom 19. veka uspostavljena su takva pravila da su fudbalske patike morale da imaju okrugle zaobljene krampone koji se nalaze na donjoj strani đona. Na ovaj način su počele da se razlikuju patike za fudbal i obuća za posao, pa su kopačke pravljene od tanke kože, teške su bile svega pola kilograma, a imale su ukupno 6 krampona. Ovaj model je zapravo predstavljao prve kopačke koje liče na današnje modele.

Fudbalske patike nekada i danas

Sa počekom 20. veka nije se mnogo menjao način izrade niti stil kopački, a do početka Drugog svetskog rata na tržištu su se pojavilo nekoliko proizvođača koji su i  danas popularni kada su patike i sportska oprema u pitanju. Najpre su se pojavili Gola i Hummel, a zatim u Nemačkoj braća Adolf i Rudolf Dasler osnivaju svoju fabriku obuće. Međutim, nakon završetka Drugog svetskog rata počinje da se menja izgled kopački, pa nastaju fleksibilniji modeli i njih su noslili fudbaleri Južne Amerike na Svetskom prvenstvu. Ovi fudbaleri su svojim veštinama sa loptom oduševljavali ne samo publiku, već i proizvođače, pa su patike za fudbal kreirane tako da budu lakše i da budu prilagođene lopti i samom udarcu, jer je sada bila važna igra, a ne samo zaštita stopala.

Kako to obično biva, sa pojavom interesovanja za kopačke, dolazi do raskola u velikim firmama za proizvodnju kopački, pa osnivači kompanije Adidas se razdvajaju i jedan od braće osniva danas popularnu kompaniju Puma, a sa osnivanjem nove kompanije dolazi i do stvaranja i novih modela. Naime, sada kramponi postaju zamenjivi, a kopačke su bile duboke kako bi zaštitile članke fudbalera. Vodilo se računa o materijalu, pa je uz kožu korišćena je i sintetika kako bi ove patike bile lake za nošenje.

Оставите одговор