Stiže zima i problemi na terenima Superlige

Gledati utakmice i biti navijač je lako, ali da li je lako igračima kada igraju po mokroj travi ili na visokoj temperaturi. Svakako da loše vreme ne smeta samo hroničnim bolesnicima, već otežava i uslove održavanje utakmica.
Uticaj vremenskih prilika na fudbalske terene


Loša vremenska prognoza zna mnoge da razočara, a verujemo da je tako i sa našim fudbalerima. Mada su oni trenirani da podnose sve vremenske prilike i da tih 90 minuta sve izdrže. Međutim dešava se kada padne velika količina padavina da tereni u potpunosti budu poplavljeni. U takvim situacijama kada tereni više podsećaju na bazen nego na teren, utakmice definitivno moraju da se odlažu. Koliko će biti odložene, to niko ne zna. Ukoliko pada baš jako sneg, obično se utakmice odlože ali se dešava i da se čiste tereni pa da fudbaleri igraju po snegu. U takvim uslovima obično se smanjuje broj navijača, jer svima je lakše da gledaju utakmicu iz toplih kuća, umesto na hladnom terenu.

Zato i za utakmice veoma je bitna dugoročna vrmenska prognoza za Beograd i druge gradove Srbije, i rukovodeći moraju da budu uvek upoznati sa predstojećom situacijom. Ukoliko se desi da padne velika količina snega, a pri tom da bude prvenstvo, kao i 2011. onda se utakmice odlažu oko sedam dana. Ukoliko ne prestanu padavine, prosto mora da se igra ali se aganžuju svi klubovi da čiste terene.

Naravno da bi se ti problemi rešili potrebna su veća finansijska ulaganja. Neophodno je da se kod svih terena ugrade reflektori, grejači ispod terena. Tako bi se leti održavale večernje utakmice, a zimi bi sezona mogla da traje duže ili da počne ranije.

A šta kažu fudbaleri za igranje po zimi?

Fudbaleri se generalno ne žale, kažu ako igraju protivnici po zimi mogu i oni. Njihov glavni cilj kada izađu na teren jeste da odnesu pobedu, a ne osećaju vremenske neprilike. Kažu da 90 minuta brzo proleti, i da im je glavni cilj da odnesu pobedu i slave zajedno sa navijačima. U prestonici je nešto bolja situacija nego u unutrašnjosti Srbije jer tereni imaju nešto bolju drenažu, tako da vreme u Beogradu može biti isto kao i u ostatku Srbije a tereni znatno bolji.

Šta zima 2018/2019. donosi na fudbalske terene

Vremenska prognoza kaže da će ova zima biti blaga što ide na ruku fudbalerima. Prema rečima meteorologa u jesen imamo miholjsku jesen kroz sve mesece. Vremenska prognoza za decembar nas obaveštava da će temperature biti iznad proseka, sa manjom količinom padavina. Tek u drugoj polovini januara se očekuje jača zima. Februar po rečima meteorologa je prosečno topao i vlažan. Ako bude tačna ova vremenska prognoza odgovara za utakmice. Zašto kažemo ako bude? Zato što se dugoročna prognoza radi za par meseci, kada meteorolozi zbog naglih promena ne mogu baš u potpunosti da budu sigurni.

Kao što vidite fudbaleri su navikli da trče i po kiši i po snegu, samo da baš ne budu neki previše surovi uslovi. Spremni su za 90 minuta sve izdrže, jer je teren njihov život. Tako da koliko nama izgledati uglađeni, fudbaleri zavrsavaju utakmice i mokri i prljave obuće, često i sa prehladama posle utakmica. Tako da ni posao fudbalera, nimalo nije lak. Ti momci imaju neodoljivu strast za igrom, strast za pobedom i jedino im je bitno da daju gol protivniku, a da li snežne pahuljice ili tamna kiša padaju, njih to ne interesuje.

Оставите одговор