Koliko su važni trbušni mišići?

Trbušni mišići su važni u svim oblicima treninga, bilo da se radi o jogi ili borilačkim veštinama, kardio treningu ili dizanju tegova. Kondicioni treneri Vam stalno savetuju da koristite ove mišiće tokom vežvanja, jer bez njih nećete imati koristi od Vaših napornih treninga.

Osnovne karakteristike trbušnih mišića

Mišići trbuha označavaju skup mišića u prednjem delu  tela, povezanih anatomski i funkcionalno. Ovi mišići, koji rade zajedno, odgovorni su za držanje tela u uspravnom položaju, stabilizaciju kičmenog stuba, kukova i karlice i za prenošenje sile sa donjih ekstremiteta na telo i ruke.

Zdravlje leđa, pravilno držanje, sposobnost brzog kretanja i razvoj eksplozivne snage, sve to zavisi od stanja trbušnih mišića. Mogu se razvijati svrsishodno, vežbajući kroz posebne setove vežbi.

Zdravstvene implikacije i funkcionalna važnost trbušnih mišića

Trbušni mišići formiraju mišićni korset oko kičme i karlice, podržavajući ih u anatomski ispravnom položaju. Što su ovi mišići jači, to je kičma zdravija i držanje je bolje. Jačanjem mišića trbuha možete se osloboditi bolova u leđima, sprečiti razvoj osteohondroze ili zaustaviti ovu bolest u ranoj fazi.

Jačanje trbušnih mišića je obavezna komponenta fitnes programa terapije vežbanjem usmerenih na lečenje i prevenciju bolesti leđa.

Kada su ovi mišići oslabljeni, oni ne mogu da poprave kičmu u ispravnom položaju. Kao rezultat toga, razvijaju se poremećaji držanja, koji se manifestuju krivinom leđa, pognutosti ramena, ispupčenjem stomaka.

Zbog slabih mišića u centru tela, pogoršava se ne samo zdravlje, već i celokupna fizička struktura tela. Ako ne ojačate ove mišiće, vremenom počinje da se pogoršava funkcija organa trbušne duplje i male karlice, što može izazvati probleme u genitourinarnom i digestivnom sistemu.

Vežbe za mišiće trbuha  razvijaju eksplozivnu snagu i poboljšavaju sposobnosti brzine i snage. Ako su oni jaki, osoba generiše brže i lakše mišićne napore povezane sa pomeranjem tela u prostoru, održavanjem ravnoteže, udaranjem, podizanjem tegova i nošenjem tereta.

Trening trbušnih mišića je neophodan za sve koji se bave sportom i fitnesom. Stepen kondicije ovih mišića određuje uspešnost i bezbednost sportskog i kondicionog treninga, pre svega za timske sportove, borilačke veštine i dizanje tegova.

Fitnes principi

Da biste ojačali stomak, potreban vam je izbalansiran plan treninga koji uključuje vežbe za sve grupe mišića. Fokusiranje na razvoj pojedinih oblasti je nepoželjno, jer to može dovesti do ozbiljne neravnoteže u razvoju mišića. Ako određeni mišić primi više opterećenja, onda će se primetno skratiti u odnosu na ostatak, što će izazvati poremećaje u radu celog organizma.

Istezanje pomaže u sprečavanju skraćivanja mišića. Istezanje može biti deo redovnog programa treninga ili se koristiti kao posebna vrsta opterećenja.

U prisustvu starih povreda i hroničnih bolesti koje se mogu pogoršati nakon posete teretani, neophodno je stalno praćenje od strane lekara. Preporučuje se poseta specijalisti svaki put kada sportista oseti nelagodnost ili bol, jer se većina problema lako rešava promenom plana vežbanja ili zakazivanjem masaže ili fizioterapije.

Jačanje mišića trbuha se sprovodi ne samo u teretani, već iu svakodnevnom životu. Da bi mišići tela uvek bili zategnuti i zdravi, potrebno je stalno pratiti svoje držanje, posebno tokom dužeg rada u sedećem položaju. Efikasnost aktivnosti na otvorenom je uporediva sa uticajem mnogih fitnes programa, pa se preporučuje da više vremena provodite uz biciklizam, plivanje i energične šetnje. Preporučljivo je s vremena na vreme jednostavno zategnuti stomak i bedra, održavajući ih u dobroj formi.

Оставите одговор