Da li je dozvoljeno baviti se sportom za vreme trudnoće?

Veoma često pitanje koje trudnice postavljaju svom izabranom lekaru jeste da li je dozvoljeno baviti se sportom za vreme trudnoće. 

U nastavku teksta otkrijte kako vežbanje u trudnoći utiče na vaše telo i koji su benefiti umerenog vežbanja u trudnoći, i kao i to koje vrste vežbi su najbolje za vreme trudnoće a koje treba izbegavati.

Vežbanje je poželjno bez obzira koliko ste odmakli u kalendaru trudnoće

Vežbanje u trudnoći nije štetno po vas i vašu bebu bez obzira koliko ste omakli u kalendaru trudnoće, već baš suprotno, ima višestruke benefite. Trudnice koje redovno vežbaju u trudnoći i održavaju fizičku kondiciju, imaju poboljšan rad kardio-vaskularnog sistema, imaju bolje držanje tela i ne dobijaju prekomerne kilograme, što sprečava pojavu bolova u leđima, preponama, zglobovima, kao i povreda karakterističnih za period trudnoće. Redovno vežbanje u trudnoći, u kombinaciji sa pravilno izbalansiranom ishranom, sprečiće pojavu komplikacija u trudnoći kao što je povišen krvni pritisak koji može dovesti do preeklampsije. Takođe, smanjuje i verovatnoću za razvoj gestacijskog dijabetesa, šećerne bolesti u trudnoći koja predstavlja ozbiljnu komplikaciju u trudnoći koja utiče i na plod i na trudnicu.

Još jedan od benefita vežbanja u trudnoći je lakši i jednostavniji porođaj, kao i brži oporavak i bolje opšte stanje nakon porođaja. Ukoliko svakodnevno vežbate tokom devet meseci trudnoće, porođaj će za Vas biti kao još jedan trening koji ćete izvesti uz pomoć lekara i babica. 

Ne zaboravite da prilikom vežbanja u trudnoći slušate svoje telo. Radite vežbe koje Vam prijaju, koje ne opterećuju Vaše telo, koje čine da se dobro osećate a da pri tom ne naprežete svoje telo. Ukoliko osetite bilo kakvu nelagodu, prekinite trening, napravite pauzu, promenite vežbu ili vrstu fizičke aktivnosti koju imate. 

 

Koje vrste vežbi su preporučljive u trudnoći a koje treba izbegavati?

Jedna od dilema trudnica je koju vrstu vežbanja i treninga izabrati. Mi vam predlažemo šetanje, plivanje i jogu. Lagana šetnja pobrinuće se da vaši mišići butina, listova i mišići koji pružaju potporu leđima ojačaju. Ovi mišići su posebno opterećeni u poslednjim danima trudnoće kada trudnica dobija na težini, a uz redovno šetanje ovaj period proći će bez tegoba.

Tokom  plivanja aktivira se veliki broj mišića, jačaju se leđa i prsa, a ne opterećuju se zglobovi. Voda daje beztežinski osećaj telu, pa se zbog svega toga plivanje preporučuje kao vežbanje za vreme trudnoće.

Sve popularnija vrsta vežbanja u trudnoći u poslednjim godinama jeste joga. Joga je odličan izbor za sve one koji se prvi put bave vežbanjem, jer se bazira na lagano jačanje mišića ali i na njihovo lagano istezanje, što će Vam za vreme drugog stanja veoma prijati. 

Kada je reč o aktivnostima koje treba da izbegavate za vreme trudnoće to su sve one koje na bilo koji način mogu uticati nepovoljno na vaše zdravlje i zdravlje Vaše bebe. Dakle, izbegavajte sve one vežbe i aktivnosti kod kojih postoji mogućnost pada, kao što su skijanje ili jahanje, planinarenje; zatim, dok ste trudni ne učestvujte u kontaktnim sportovima poput fudbala, košarke ili odbojke; ne podižite tegove, ne radite sklekove i ne forsirajte stomačne mišiće. 

Оставите одговор