Kako domaći proizvodi i kvalitetna hrana utiču na brz oporavak fudbalera nakon utakmice

domaci proizvodi

Tokom aktivnog treniranja fudbala na sopstvenoj koži možete osetiti dehidrataciju, iscrpljenost i negativan uticaj na mišićno tkivo. Nakon značajnih utakmica, da li se i vi susrećete sa bolnim i zgrčenim mišićima?

Višesatno treniranje i utakmice jakog intenziteta u kojima dajete sve od sebe, opravdano vas iscrpljuju. Oporavak mišića, celokupnog tela, vraćanje snage i hidratacije ponekad može zahtevati konzumaciju prave hrane.  A, ona je preduslov za vaš uspeh u sportu.

Šta da jedete nakon utakmice

Bilo da ste vegetarijanac, vegan, konzumirate mesne proizvode ili negujete neki drugi način ishrane, vašu pažnju trebate usredsrediti na to da nakon treninga dobijete zdrave hranljive sastojke. Postoji ogroman spektar dobre hrane i dodataka ishrani prilagođenih za svakog, koji će vam pomoći u vašim ciljevima i potpunoj regeneraciji mišića. 

Koliko će dugo oporavak vašeg tela da traje svakako zavisi od kondicije, stresa koji ste doživeli, kapaciteta spavanja, ali i načina ishrane. Telu je potrebno vreme, a dobra stvar je da pojedine namirnice taj proces mogu ubrzati. Hrana bogata vitaminom D, magnezijumom, gvožđem, cinkom, elektrolitima i omega 3 masnim kiselinama posebno je preporučljiva za sportiste. Istraživanja su pokazala da sportisti koji konzumiraju ove sastojke imaju bolje performanse mišića, zdravije srce i veću telesnu izdržljivost. Pored toga, važni su i ugljeni hidrati, zdravi izvori masti i adekvatna hidratacija. Fudbaleri u svoju ishranu trebaju uključiti pre svega žitarice od celog zrna, orašaste plodove, avokado, jaja, mlečne proizvode, mahunarke, slatki kropir, brokuli, kokosovo ulje koje je fantastično „gorivo“, laneno seme, pirinač, ribu, humus i razne domaće proizvode, a posebno sokove. 

Domaći proizvodi kao lek za sportiste

Ključ dobrih fudbalerskih performansi često leži u procesu hidratacije. Domaći proizvodi poput soka od sibirske aronije, jabuke i cvekle, djumbira, maline i paradajza prepuni su raznih vitamina, betakarotena, biofenola i antioksidanasa, a sve to sprečava degenerisanje ćelija. Zahvaljujući domaćim proizvodima, i to ne samo sokovima već i prirodnom matičnom mleču, čajevima i raznim drugim prehrambenim proizvodima – moguće je da jedan sportista nakon iscrpne utakmice ima brz oporavak mišića, dobru prokrvljenost miokarda, elastičnost krvnih sudova, brže zarastanje rana i potpunu regeneraciju. Treba posebno istaći matični mleč koji deluje sa svojim fantastičnim svojstvima na gotovo svaki segment ljudskog organizma, ali i zeleni čaj koji regeneriše mišiće u potpunosti. Sa domaćim proizvodima, jedan sportista može da se oseća uravnoteženo i energetski efikasno, pa ih ne treba zaobilaziti.

Dobra ishrana – dobro zdravlje

Bilo da ste posvećeni fudbalu samo tokom vikenda, da aktivno trenirate ili učestvujete u bitnim utakmicama, ne samo da se ishrani trebate posvetiti onda kada ste iscrpljeni nego svakodnevno. Obezbedite sebe za primanje dovoljne količine hranljivih materija i vitamina kako biste mogli da zadovoljite sve zahteve intenzivnog vežbanja, a pritom smanjite vreme oporavka između dva treninga. Prehrambene navike za vas trebaju biti takve da obuhvataju i ugljene hidrate, proteine ali i masti. Sve to je važno da bi se mišićna vlakna oporavila, da se ne bi dogodio gubitak mišića,  a krv adekvatno proticala kroz telo. Ukoliko budete tako postupali, budite sigurni da ćete postizati velike uspehe. 

 

Оставите одговор