Koje su povrede najčešće kod sportista

 Kada je reč o fizičkoj aktivnosti, ona se bez rezerve uvek preporučuje i propagira kao neizostavni deo zdravog stila života. A nekima sport i postane ceo život – te njime počnu profesionalno da se bave.

I taman kad pomislimo da u takvom načinu života nema šta da bude loše, nešto nas demantuje. Naime, gde je mnogo vežbanja, tu su i velike šanse da dođe do povrede. Postoje neke koje su češće i koje su ređe, a sve one za profesionalne sportiste ponekad mogu biti presudne u karijeri. 

Najčešće dolazi do povreda mišića

Svi koji su se ikada bavili sportim ili uopšte imali priliku da vežbaju pod nadzorom stručnjaka, znaju koliko se insistira da se vežbe rade pravilno. Takođe, svako ko je ikada vežbao u teretani, bilo samostalno ili na nekom grupnom programu, zna da pre izvođenja konkretnih vežbi za određeni deo tela, mora da prethodi zagrevanje. Ukoliko se i prvi i drugi uslov ne ispoštuje, gotovo sigurno dolazi do povreda, koje mogu imati posledice. Posledica povrede mišića može da dovede do toga da je neophodno pauziranje u treniranju ili sprovođenje terapije koja utiče na svakodnevni život.

Mnoge sportiste muči bol u leđima

Iako se od profesionalnih sportista očekuje dobra fizička spremnost i dobra forma, ona ipak dolazi nakon napornog rada. Mišići slabe ukoliko se napravi neka pauza u treniranju, te je potrebno pažljivo se vratiti na stanje najbolje forme. Ono sa čime se sportisti često suočavaju jeste bol u leđima, koji nastaje kao posledica preopterećenja prilikom vežbi snage ili izvođenja određenih pokreta. S druge strane, u brojnim sportovima prilikom igre i treniranja dolazi do naglih pokreta, što takođe može da rezultuje bolom koji se javlja obično u leđima ili zglobovima. Takođe, povrede se dešavaju i prilikom pada i prilikom kontakta sa drugim igračima kada su grupni sportiovi u pitanju, što se dešava spontano pa treba steći i veštine kako izbegavati povrede u tim slučajevima.

Lumbalni sindrom i povreda kolena

Kao najčešće zdravstvene probleme nastale prilikom vežbanja uzimaju se lumbalni sindrom i povrede zglobova, a najčešće kolena. Ovi problemi mogu se javiti i u periodu intenzivnog vežbanja, kao i u periodu nakon toga, i najčešće nastaju kao posledica zamora tkiva. To se može javiti u svim uzrastima, ali svakako ih najteže osećaju oni koji su u starijem dobu a bavili su se sportom intenzivno. Zbog velikog pritiska koji trpe kičma i zglobovi, s vremenom dolazi do pojave deformiteta, koji mogu biti većeg ili manjeg obima, te se u skladu sa tim rešavaju ili adekvatnom terapijom ili je neophodna operacija.

Masaže i fizikalna terapija

Zbog prevelikog napora, profesionalnim sportistima nije ponekad dovoljno da se posle treninga samo istegnu. Iako je to svakako neophodno, da bi se prevenirala povreda, savet i tretman stručnjaka fizijatra je nužan. Dakle, redovne masaže najpogođenijih delova tela, kao i terapije magnetnim, elektro i foto stimulacijama pomažu da se prebrode teški treninzi. Takođe, potrebno je i da se radi na psihološkom stanju sportiste, tačnije na njegovoj koncentraciji, koja je neophodna da bi se pravili prilagođeni pokreti.

Оставите одговор