Diskus hernija kod sportista – kada i kako se javlja

Na prvu loptu, zvuči kao da rekreativni i profesionalni sportisti ne mogu imati nikakve probleme koji se tiču telesnog zdravlja – zdravi su, zdravo se hrane, aktivni su, a kažu da je to odlična prevencija i put ka zdravlju.

Međutim, sve pada u vodu kada se prisetimo izraza koji često možemo čuti – sportske povrede. Dakle, da – sportisti i te kako mogu da imaju zdravstvene probleme, čiji su uzroci često povrede. No, zadržimo se pre svega na povredama leđa i na tome koliko se često diskus hernija javlja kod sportista.

Sportovi kod kojih je moguća diskus hernija

Ono što je u velikoj povezanosti sa oboljenjima kičmenog stuba jeste upravo opterećenje kičme. Leđa se mogu opteretiti na razne načine, i kada je u pitanju neko ko ima jake mišiće, i kod onih koji su nešto slabiji. Zašto do toga mođe doći prilikom bavljenja svakodnevnim aktivnostima, a kamoli pri napornim treninzima? Pre svega, to može da bude kada se prilikom određenih pokreta u vežbanju, a najčešće kada se pre vežbanja telo nedovoljno zagreje. Kada se tome pridoda neki nezgodan pokret ili nepravilno urađena vežba, gotovo sigurno dolazi do povrede. U riziku su najviše sportisti koji se bave sportom koji podrazumeva podizanje tereta, kao što su bodi-bilderi, ali i mnogi drugi u kojima je važna snaga. Donekle su kritične i borilačke veštine, kao i svaki sport u kome se prave pokreti koji odstupaju od uobičajenih (istezanja, dugo držanje u određenom položaju i slično). Ukoliko u takvim situacijama dođe do povrede, koja kasnije preraste u hroničnu, velika je verovatnoća da se prilikom trošenja kičmenog stuba kao posledica pojavi diskus hernija. U tim situacijama se mora napraviti pauza u treniranju, što svakom sportisti jako teško pada.

Kako sprečiti da dođe do diskus hernije

Kod osoba koje treniraju svakodnevno i više sati, posebna pažnja mora da se posveti zagrevanju i pravilnom vežbanju. Ukoliko to izostane, diskovi se brže troše i dolazi do pojave bola, i ograničenosti u kretanju. Bez obzira na to što se neke vežbe ponavljaju iznova i iznova, potrebno je svaki put biti koncentrisan i uraditi je od prvog do poslednjeg ponavljanja ispravno. Podizanje tereta je najveći izazov, gde je neophodno pridržavati se stručnih saveta kako da se to izvede bez rizika.

Fizikalna terapija i masaže kao velika pomoć

Ukoliko se pojavi bol u leđima, prva stvar koju sportista mora da uradi jeste da prestane sa treninzima dok se povreda ne sanira, da se ne bi učinilo još gore. Pored standardnih medikamenata protiv bolova i za opuštanje mišića, fizikalna terapija je nešto što je preporučljivo, što sportistima pomaže i u svakodnevnim prevelikim naporima. Timovi i individualni sportisti imaju fizioterapeute koji brinu o njihovom kičmenom stubu i mišićima. Ukoliko se i pored svega što se preduzima da se sportista reši bola stanje ne poboljšava, ili se širi i na druge delove tela i utiče na nerve, jedini izlaz može biti operacija. Operacija diskus hernije indikuje se nakon opsežnih analiza, jer kao i svaka operacija, nosi određene rizike i ne preporučuje se ukoliko to nije nužno.

Оставите одговор