Šta je sportsko srce?

Sportsko srce je termin za koji je svaki sportista sigurno već čuo. Međutim, postoji dilema i nepoznanica da li je to dobro ili ne? Da li i rekreativci mogu da imaju sportsko srce i šta to tačno znači?

Kod profesionalnih sportista tokom dužeg perioda treniranja nastaje hipertrofija, odnosno uvećanje mišićne mase. Zbog aktivacije mišića tokom fizičke aktivnosti, potrebna je dovoljna količina kiseonika i hranljivih materija koja je neophodna za mišićni rad. Takođe, neophodna je i adekvatna perfizija krvnih sudova kroz mišićno tkivo kako bi se uklonili štetni metaboliti, pre sveha mlečna kiselina koja dovodi do zamora mišića.

Zašto nastaje sportsko srce?

Iz tog razloga srce, odnosno miokard, ima za zadatak da poveća svoj rad. Pre svega, to je moguće postići na dva načina: povećanjem frekvencije i sistolnog volumena. Kod dobro utreniranih osoba ovaj mehanizam se pre svega odnosi na uvećanje sistolnog volumena, to jest povećanjem zapremine krvi koja se pumpa u sistemsku cirkulaciju. Ali generalno, bolja perfuzija uglavnom je posledica uvećanja obe pomenute frakcije, naročito u periodu mučićne aktivnosti.

Zbog toga nastaje uvećanje miokarda, tačnije njegova hipertrofija. To podrazumeva uvećanje mase srca, naročito leve komore, koja ima ključnu ulogu u adekvatnom funkcionisanju cirkulatornih sistema pri povećanom radu. Za ovakve morfološke promene potrebno je mnogo vremena u režimu napornih treninga, pa se iz tog razloga one javljaju uglavnom kod profesionalnih sportista.

Da li je dobro imati sportsko srce?

Ukoliko je reč o aktivnim sportistima, sportsko srce će obezbediti dovoljno snage za dobru perfuziju krvnih sudova mišića tokom treninga. Nema sumnje da je tokom tog perioda sportsko srce svrsishodna pojava. 

S druge strane, postavlja se pitanje da li je ova radna hipertrofija miokarda poželjna i kasnije, na primer u starosti, kada organizam nema izraženu fizičku snagu. Tokom vremena javlja se iscrpljenje funkcije miokarda, njegova miogena dilatacija sa svim posledicama koje ona nosi. I za tu promenu potrebno je da prođe dosta vremena, pa se problem srčane insuficijencije javlja upravo u starijem životnom dobu. 

Benefiti sportskog srca

Nema sumnje da je sportsko srce privilegija kod aktivnih sportista. Ono je oličenje zdravog stanja pojedinca, sposobnosti miokarda da snabdeva mišiće krvlju u napornom radu i treningu. Hipertrofija miokarda poboljšava mogućnost oksigenacije tkiva kada za to postoje potrebe. Zapaženo je da se povećavaju i aerobne sposobnosti organizma. 

Srce sportista je blago uvećano, naročito na račun leve komore. Njen dijametar je zadebljao u svim pravcima i označava se kao koncentrična hipertrofija miokarda. Lumen leve komore je u ovom slučaju normalan ili nešto smanjen. Bitno je napomenuti da je ovakvo srce hemodinamski normalno, odnosno nema poremećaja u pritiscima i smeru toka krvi. 

Zbog povećanih aerobnih sporobnosti organizma i radne hipertrofije miokarda, sportisti mogu da se bave sportom uspešnije nego rekreativci ili populacija koja uopšte ne vežba. Sportisti su u stanju da skaču, trče, plivaju brže. 

Zaključak

Ako ste aktivan sportista, sportsko srce će Vam doneti bolje fizičke performanse. Ako razmišljate o zdravlju u starosti, onda je odluka na svakome od nas. Uz mladost, nagrade i trofeje sa sportskih takmičenja idu i trofeji druge prirode kada stanje organizma više nije sposobno za njih. 

Оставите одговор