Šta je sve jednom sportisti potrebno da bi mogao profesionalno da igra fudbal u inostranstvu?

Svaki fudbaler mašta da pređe u neki bolji i jači klub i tako sebe ostvari u profesionalnom smislu. To može biti neki od domaćih poznatih klubova, ali i neki od prestižnijih sportskih klubova u inostranstvu. Svesni smo da je na tom polju konkurencija velika i da je potrebno mnogo truda i žrtvovanja kako bi se postigao željeni cilj.

Ukoliko ste u takvoj situaciji da uskoro odlazite u inostranstvo i tamo nastavljate profesionalno da se bavite fudbalom, trebali biste da znate kakva je procedura prilikom prelaska granice i boravka u stranoj zemlji, tj.šta sve treba da uradite kako biste bezbrižno i bez velikih poteškoća nastavili da gradite svoju sportsku karijeru.

Generalno, nijedan oblik selidbe nije lak. Odvajanje od porodice, prijatelja i rodbine svakome može teško pasti. Ipak, ukoliko ste se već odlučili za takav korak, gurajte napred i ne osvrćite se unazad. Kada prođe neko vreme boravka u inostranstvu, i kada se već naviknete i uhodate, biće vam lakše i osećaćete se bolje i ispunjenije.

U nastavku teksta predstavićemo vam neke od najvažnijih zadataka na koje biste trebali da obradite pažnju ako uskoro planirate odlazak u neki inostrani klub.

Dobijanje vize i radne dozvole

Svakako najvažniji korak za odlazak u inostranstvo i započinjanju svoje sportske karijere je taj da sportista dobije radnu dozvolu koja će mu omogućiti da legalno obavlja svoj posao sportiste. Radnu dozvolu i vizu mu obezbeđuje poslodavac (u ovom slučaju klub) sa kojim se najpre potpisuje ugovor. 

Pored vize i radne dozvole, postoji još neka prateća dokumentacija oko čega će vas dodatno obavestiti stručni tim kluba za koji planirate da igrate u budućnosti. Inače, sama vrsta dokumentacije koju svaki sportista treba da prikupi zavisi i od same zemlje u kojoj planira boravak, tako da ne postoji neki univerzalan obrazac za sve. 

Prevodilačka agencija će pomoći oko sređivanja dokumentacije

Kada pribavite svu neophodnu dokumentaciju, poslednji korak predstavlja da angažujete neku prevodilačku agenciju koja će prevesti na engleski jezik ili jezik zemlje za koju aplicirate svu prikupljenu papirologiju. Prilikom izbora odgovarajuće agencije koja se bavi prevodom dokumenata za odlazak u inostranstvo morate biti oprezni i izabrati baš onu koja se bavi prevodom one oblasti koja je u opisu vašeg posla.

Nikako nemojte sami pokušavati da prevedete dokumenta, pre svega zato što tu ima dosta stručnih termina vezanih za profesiju kojom se bavite. 

Poželjno bi bilo znati osnove jezika zemlje u koju se odlazi

Ako već planirate da idete u inostranstvo i tamo ostanete duži vremenski period kako biste se posvetili sportu, savetujemo vas da pre odlaska u svojoj zemlji završite bar početni kurs jezika zemlje u koju idete, ili ukoliko već imate neko predznanje da ga dodatno nadogradite i usavršite. Pre svega iz razloga što će vama biti lakše da uspostavite komunikaciju sa trenerom i saigračima, a i vi ćete izgraditi više samopouzdanja i nećete se u tolikoj meri osećati kao stranac.

Budite istrajni i odlučni ukoliko ste se odlučili za ovakav poduhvat! Želimo vam puno sreće u ispunjenju svih ovih zadataka!

 

Оставите одговор