Pojava diskus hernije kod sportisa – kako na vreme otkriti ovo stanje i lečiti

Diskus hernija je ozbiljan zdravstveni problem koji se često javlja kod sportista. Može se pojaviti u bilo kojem delu kičme, ali najčešće se javlja u donjem delu leđa i vrata. Ova pojava može uzrokovati bol i ukočenost, kao i probleme sa kretanjem.

Najćešće se problem diskus hernije javlja ukoliko aktivnosti zahtevaju ponavljanje pokreta ili naglo podizanje težine. Ali može se javiti usled dugotrajnog sedenja kao i nepravilnim držanjem tela tokom aktivnosti.

Kako izbeći pojavu diskus hernije i nastaviti redovno vežbanje?

Kako bi izbegli ovo stanje morate da se pridržavate sledećih saveta:

  1. Redovno vežbanje – vežbanje pomaže u jačanju mišića leđa i stomaka, što može smanjiti pritisak na kičmu i smanjiti rizik od pojave diskus hernije.
  1. Pravilno držanje tela – sportisti bi trebalo da paze na pravilno držanje tela tokom aktivnosti kako bi se smanjio pritisak na kičmu. To uključuje održavanje ravnoteže i izbegavanje prekomernog savijanja kičme.
  1. Izbor adekvatne opreme – korišćenje adekvatne opreme može pomoći i smanjiti pritisak na leđa. To uključuje adekvatne patike, opremu za podršku kičme i druge dodatke.
  1. Izbegavanje preteranog naprezanja kičme – sportisti bi trebalo da izbegavaju preterano naprezanje kičme, kao što su naglo podizanje teških predmeta ili izvođenje aktivnosti koje izazivaju bol u leđima.
  1. Održavanje telesne težine – prekomerna težina može povećati pritisak na kičmu i povećati rizik od pojave diskus hernije. Stoga bi sportisti trebalo da održavaju zdravu telesnu težinu kako bi smanjili ovaj rizik.

Lečenje diskus hernije – alternative koje mogu pomoći leđima

Kada se pojavi diskus hernija, sportisti bi trebalo da izbegavaju aktivnosti koje izazivaju bol i ukočenost u leđima ili vratu. Međutim, nekada je potrebno posetiti lekara koji će prepisati odgovarajuću terapiju u zavisnosti od samog stanja pacijenta. Najefikasniji način da se izleči diskus hernija uključuje sledeće:

  1. Lekove – lekovi mogu pomoći u smanjenju upale i bola. S tim da njihovo prepisivanje i određivanje doze treba da bude određeno od strane doktora.
  1. Hirurški zahvat – ako konzervativne metode ne daju rezultate, hirurški zahvat može biti neophodan. Uklanjanje povređenog diska kičmenog stuba može pomoći u ublažavanju bola i poboljšanju kvaliteta života.
  1. Kiropraktika – fokusira na ručno prilagođavanje kičme radi poboljšanja funkcije tela i smanjenja bola. Može se koristiti za lečenje diskus hernije, ali pacijenti bi trebalo da potraže kiropraktičara s iskustvom u lečenju ovog stanja.
  1. Terapija hladnim/toplim oblogama – primena hladnoće i toplote može pomoći u smanjenju bola kod diskus hernije. Hladnoća se primenjuje u prvih nekoliko dana nakon pojave bola, dok se toplota može koristiti nakon toga kako bi se smanjio grč mišića i poboljšala cirkulacija krvi.
  1. Fizikalna terapija – predstavlja pouzdanu metodu za otklanjanje bola u donjem delu leđa ili vrata koja je prouzrokovana diskus hernijom. Nakon inicijalnog pregleda svakog pacijenta, fizioterapeut uzima anamezu i istoriju bilesti i pristupa lečenju. Tretmani obuhvataju: vežbe, vežbe istežanja, masaže, primena kineziterapije, elekto terapije ili usmerene FSWT terapije. Ovakav metod lečenje primenjuje se u centru Fizionova koji pruža adekvatan i efikasan sistem lečenja uz primenu najsavremenijih metoda lečenja.

Ukratko, diskus hernija može biti ozbiljan problem za sportiste, ali se može izbeći adekvatnim vežbama i ispravnim držanjem tela. U slučaju pojave, potrebno je pravovremeno potražiti lekarsku pomoć i slediti odgovarajući plan lečenja koji će pomoći u ublažavanju simptoma i sprečavanju daljeg pogoršanja stanja.

Оставите одговор