Saveti za soportiste koji imaju dijabetes-kako vežbati

Ukoliko imate bilo koji tip dijabetesa budite sigurni da fizička aktivnost igra važnu ulogu. Živeti sa ovom opakom bolesti može biti zaista iscrpljujuće i frustrirajuće, a bavljenje sportom izbavljujuće. Sport ne samo da ima dobar psihološki efekat već utiče i na smanjenje nivoa šećera u krvi.  No, na šta sve trebate obratiti pažnju prilikom treniranja?

Fizička kondicija, ishrana i dijabetes

Poznato je da kod pacijenata koji imaju dijabetes obično postoje i drugi zdravstveni problemi, pre svega bolesti srca, gojaznost, visok holesterol, poremećaj u radu štitne žlezde. Sve to utice na čovekov stil života. Konstantna iscrpljenost, žeđ, povremene vrtoglavice, osećaj gubitka snage, loša tolerancija na stres samo su neki od simptoma dijabetesa. No, sa većojm pokretljivošću i težnjom ka boljoj fizičkoj kondiciji moguće je ublažiti ove simptome. Kontrolisati dijabetes nije lak zadatak. Pre fizičke aktivnosti potrebno je meriti nivo šećera u krvi kako vaše zdravlje ne bi bilo ugroženo. Najsigurniji nivo šećera u krvi kod sporta je od 5,6 mmol/l do 13,8 mmol/l. Pored toga, veoma je bitno ne konzumirati alkoholna pića kako ne biste upali u stanje hipoglikemije. Velike količine tečnosti i ugljenohidratna užina pre fizičke aktivnosti takođe mogu pomoći u kontroli šećera. Na dnevnom meniju bitno je da smanjite ugljene hidrate i učinite ličnu promenu u načinu ishrane i celokupnog života. Izbegavajte namirnice koje sadrže puno skroba poput krompira, graška, hleba, pirinča i testenina. Umerenost i izbalansirani obroci sprečiće mnoge komplikacije dijabetesa. 

Kako bezbedno trenirati

Preporučljivo je kod osoba sa dijabetesom umereno telesno opterećenja do 30 minuta i to 3 puta u toku nedelje. Bilo da je u pitanju brzo hodanje, vožnja bicikla, vežbe snage i izdrljivosti, plivanje, ples ili nekakva druga fizička aktivnost potrebno je napraviti plan treninga i kontrolisati glikemiju. Ukoliko je glukoza u vašoj krvi ispod 5 mmol/l nikako nemojte započinjati vaš trening. Uvek pored sebe imajte nekakav brzi obrok pun ugljenih hidrata kako bi vam se nivo šećera u krvi povećao ukoliko upadnete u stanje hipoglikemije. Nju lako možete prepoznati po hladnom znoju, vrtoglavici i mučnini. Najsigurnije je da vaš trening bude u prisustvu trenera ili odabrane osobe. Pored toga, veoma je bitno da u laboratorijama redovno vršite analize i procenu vašeg zdravstvenog stanja.

Laboratorija i dijabetes 

Laboratorija ima širok spisak analiza koje su namenjene za dijabetičare. Merenje glikoziliranog hemoglobina koji pokazuje prosečni nivo šećera u krvi za prethodna 3 meseca osnovni je parametar u praćenju ove bolesti koji vrši laboratorija. Pored njega, u laboratoriji je moguće uraditi analizu C-peptida, fruktosamina, insulina, homa indeks, opštu analizu krvi i urina, laktata, ali i test tolerancije na glukozu. Ovaj test je važan pokazatelj u dijagnostikovanju dijabetesa i toka bolesti, pa se vrši veoma obazrivo. Tokom izvođenja testa pacijent pije glukozu rastvorenu u vodi nakon čega se vrši vađenje krvi nekoliko puta u različitim vremenskim rasponima, a laboratorija identifikuje stepen poremećaja u organizmu. Ispitujući krv osobe sa dijabetesom mogu imati uvid u svoje zdravstveno stanje, pa je laboratorija od ključne važnosti za pacijente koji boluju od visokog šećera u krvi. Znati da li je dijabetes dobro kontrolisan, da li određeni lek u potpunosti prija organizmu i da li postoji poboljšanje usled bavljenja sportom od velike je važnosti. 

 

Оставите одговор