Sportisti evo kako da sačuvate svoje zdravlje

Od suštinskog je značaja za jednog sportistu da očuva svoje zdravlje kako bi mogao napredovati u karijeri ili održavati svoj organizam u željenoj formi. Vodeći život bez fizičke aktivnosti postepeno utiče na zdravlje, ali i telesno vežbanje kada pored njega ne nudite telu određene zdravstvene mere poput dobrog sna, kvalitetne ishrane i sportske higijene. Tada i najlepša figura biva pokvarena.  

Sport i očuvanje ličnog zdravlja

Linija između zdravlja i sportskih aktivnosti ponekad se čini kao veoma tanka. Svaki sportista koji želi postizati lične rezultate mora voditi zdrav način života. Pojedini objekti higijenski nisu dobri po zdravlje sportiste, ali i loše navike poput upotrebe duvana i alkohola. Ishrana sportiste bi trebala da bude srazmerna njegovim fiziološkim karakteristikama, a način vežbanja ne previše opterećujući kako ne bi došlo do raznih povreda. Pored toga da bi sportista očuvao svoje zdravlje veoma je bitno da postuje pravila lične higijene i da bude odgovoran prema sebi kako ne bi podlegao raznim gljivičnim i virusnim obolenjima koji iz zatvorenog prostora mogu da vrebaju. 

Teretana, zdravlje i higijena

Uživati u fizičkim aktivnostima na otvorenom nije moguće u toku cele godine. Za postizanje uspeha često su potrebni marljivi treninzi u teretanama i sportskim zatvorenim salama. Skladan sportski razvoj pojedinca mora biti zasnovan na racionalnom korišćenju sprava za vežbanje i ličnim merama od štetnih uticaja iz okoline. Istina je da je većina sportskih kompleksa zaista posećena i da svaki sportista mora biti uključen u niz higijenskih mera. Adekvatno korišćenje tuš kabina i svlačionica nije moguće u uslovima koji nisu sanitarni. Većina teretana se trudi da uz pomoć svakodnevnog čišćenja doprinese što boljim sanitarnim uslovima, međutim, bitan faktor je trud i učešće pojedinca. Prilikom posećivanja teretane potrebno je da imate papuče koje će vam služiti kao pomoć pri tuširanju, zatim, obavezno čist i suv peškir koji ćete postaviti na klupu prilikom sedenja. Nakon korišćenja sprava poželjno je da koristite neko sredstvo za dezinfekciju s obzirom da sprave nije moguće očistiti nakon korišćenja svakog korisnika teretane. Vlažna i znojava podloga podložna je stvaranju bakterija i gljivica koje mogu izazvati komplikacije na koži. 

Čišćenje i održavanje objekta 

Mnogo je agencija kojima je posao da organizuju čišćenje i održavanje objekta. Profesionalci za čišćenje i održavanje objekta mogu biti angažovani i za prostorije teretane, solarijuma, zatvorenih bazena i raznih sportskih centara. Čišćenje i održavanje objekta za očuvanje zdravlja sportiste podrazumeva pre svega uklanjanje prašine, dezinfekciju svih vlažnih površina i čišćenje sprava, sportske opreme i simulatora. Sa dobro odabranim sredstvima za čišćenje i temeljnošću u radu moguće je sprečiti zaraze. Održavati u sanitarnim normama bilo koji sportski centar nije jednostavan zadatak. To zahteva rednovno menjanje ubrusa i toalet papira, dobro prebrisanih staklenih površina, kvalitetne tečne sapune, dezinfikovane umivaonike, tuš kabine i wc šolje, zatim, dubinski očišćene podloge u sali za trening, provetren i svež prostor. Čišćenje i održavanje objekta za vežbanje ponekad podrazumeva upotrebu hemikalija kako bi se otklonile različite mrlje i infektivni agensi iz okoline, a sportista bio u potpunosti bezbedan. Poštovanje higijenskih mera nije samo odgovornost sportskog objekta već je i u interesu pojedinca jer sport i zdravlje usko su povezani. 

Оставите одговор